- Det var et griseri

I DDR-tiden anga barn foreldre, ektefeller anga hverandre og på arbeidsplassen var det et spioneri uten like. Til sammen seks millioner av 15 millioner innbyggere hadde mapper hos etterretningstjenesten Stasi.
I DDR-tiden anga barn foreldre, ektefeller anga hverandre og på arbeidsplassen var det et spioneri uten like. Til sammen seks millioner av 15 millioner innbyggere hadde mapper hos etterretningstjenesten Stasi.

<pDet sier forfatter og journalist Jahn Otto Johansen om Stasi-tiden i det tidligere DDR.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I det tidligere Øst-Tyskland ble alle sider ved innbyggernes liv overvåket av etterretningstjenesten Stasi. Blant 15 millioner innbyggere var det rundt seks millioner som ble overvåket og hadde mapper.

- Ektefeller anga hverandre, barn anga foreldre, foreldre rapporterte på barna. Og på arbeidsplassen var det et spioneri uten like. Jeg vil kalle det et griseri, sier Jahn Otto Johansen til ABC Nyheter.

Hensikten med denne overvåkingen var å luke ut og bekjempe motstanderne av det østtyske regimet.

I alt var nesten 100.000 personer ansatt i Stasi. I tillegg hadde den forhatte organisasjonen et omfattende nettverk av spioner og angivere.

- Men om du overhodet ikke laget bråk, og ikke en gang vitset om de østtyske lederne hjemme, kunne du nok leve et relativt godt liv. For de hadde en velferdsstat for de som var lydige og snille. Det er nok grunnen til at ostalgien, lengselen etter Øst-Tyskland, fortsatt eksisterer blant enkelte, mener Johansen.

I januar 1990 ble hovedkvarteret til organisasjonen stormet av en rasende folkemengde, men ikke før Stasi-offiserer hadde ødelagt en rekke kompromitterende dokumenter.

I dag er det tidligere Stasi-arkivet i Leipzig gjort om til museum.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus