- Det kommer til å bli verre

En bærer et kors mens sørgende ber under en vake i Fort Hood, Texas på fredag. (AP Photo/LM Otero)
En bærer et kors mens sørgende ber under en vake i Fort Hood, Texas på fredag. (AP Photo/LM Otero)

<pDet amerikanske forsvaret frykter at muslimske soldater vil oppleve reaksjoner etter at Nidal Malik Hasan drepte 13 mennesker i Fort Hood.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs forsvarssjef George Casey understreket fredag at det på det tidspunktet ikke hadde vært noen episoder. Men han frykter at muslimske soldater kan oppleve ubehageligheter.

– Jeg er litt bekymret for mulige reaksjoner, sa Casey.

Også amerikanske muslimske organisasjoner mener det er grunn til å frykte at noen kan la sitt sinne mot Hassan gå ut over personer med samme religion.

– Bør ta forholdsregler

– Amerikanske muslimer, og folk som kan bli oppfattet som muslimske, bør ta egnede forholdsregler for å beskytte seg selv, sine familier og sine religiøse institusjoner, sier Nihad Awad, leder for Council of American Islamic Relations.

Ray Hanania, talsmann for Organisasjonen for patriotiske arabisk-amerikanere, mener drapene på Fort Hood vil forsterke fordommer som allerede finnes i det amerikanske samfunnet.

– Det kommer til å bli verre, sier Hanania i et intervju med en radiostasjon i Chicago.

Uklart motiv

Etterforskerne jobber fortsatt med å avdekke hva som kan ha vært Hasans motiv for å skyte vilt rundt seg i militærleiren Fort Hood i Texas.

Det er mistanke om at han på et tidspunkt skrev blogginnlegg hvor han hyllet selvmordsbombere, men så langt er dette ikke blitt bekreftet.

En annen teori er at han var svært misfornøyd med at han skulle sendes til Afghanistan.

Hasans tante forteller på sin side at den muslimske majoren ble trakassert på grunn av sin tro i årene etter terrorangrepene 11. september 2001.

– Noen kan takle slikt, og andre klarer det ikke. Han hadde hørt på alt dette og ønsket å komme seg ut av militæret, sier Noel Hasan til avisa The Washington Post.

Tok farvel?

Som om han skulle reise bort, ryddet og vasket Malik Nidal Hasan leiligheten sin, ga restene av en brokkoli til naboen og ringte en venn for å takke for vennskapet, skriver nyhetsbyrået AP.

Han ga også bort flere møbler og et eksemplar av koranen til naboen Patricia Villa, ifølge The New York Times.

– Jeg trenger den ikke mer, skal Hasan ha sagt.

Deretter gikk han på jobben, der han gjennomførte den blodige massakren.

Nidal Malik Hasan ble selv skutt av en sivil politikvinne etter at han åpnet ild inne i militærleiren i Texas torsdag. Politikvinnen, som selv ble såret i skytedramaet, blir hyllet som en heltinne i USA.

39-åringen ble truffet av fire kuler og ligger nå i koma. Hasans tilstand skal være stabil, men det er usikkert om han noen gang kommer til å våkne igjen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus