Fikk besøkforbud i DDR:

Da UD stanset forsvarsministeren

Både forsvarsminister Johan Jørgen Holst og statsminister Gro Harlem Brundtland hadde takket ja til å besøke DDR. Gro utsatte besøket, mens UD aktivt stanset Holsts ferd. (Arkivfoto: Scanpix)
Både forsvarsminister Johan Jørgen Holst og statsminister Gro Harlem Brundtland hadde takket ja til å besøke DDR. Gro utsatte besøket, mens UD aktivt stanset Holsts ferd. (Arkivfoto: Scanpix)

<pJohan Jørgen Holst kunne i 1989 ha blitt historisk. Han ville blitt den eneste NATO-forsvarsminister som besøkte DDR. Men Thorvald Stoltenberg stanset ham.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både forsvarsminister Johan Jørgen Holst og statsminister Gro Harlem Brundtland hadde i 1989 takket ja til å besøke Erich Honeckers DDR. Det fremkommer av frigitte dokumenter i Utenriksdepartementets arkiv.

Mens statsministeren hadde gjort det klart at besøket ikke var mulig før tidligst etter det norske stortingsvalget høsten 1989 (som førte til borgerlig Syse-regjering), tok Holst ingen forbehold.

Det var endog han som bragte tanken på bane. Han ville «gjerne møte sin kollega fra DDR».

Holst tok initiativet

Det skjedde ganske nøyaktig ett år før muren i Berlin ble åpnet. Da var en delegasjon fra DDRs nasjonalforsamling på besøk Norge. I spissen for denne sto politbyråmedlem Horst Sindermann som også var DDRs president, for øvrig en posisjon han beholdt i kun fire dager etter murens fall.

Da de to møttes starter det med generelle utsagn om behovet for økt kontakt. det viser et «Fortrolig»-notat fra samtalene mellom Holst og Sindermann på Stortinget fra den 15. november 1988.

Men i løpet av samtalen tok den norske forvarsministeren et overraskende initiativ:

«Holst sa, under henvisning til ønsket om økt kontakt, at han gjerne ville møte sin kollega fra DDR. Han viste i den forbindelse til at han i nær fremtid ville besøke Polen for å ha samtaler med den polske forsvarsminister.

Sindermann svarte at Holst ville være velkommen til å besøke DDR».

I 1989 takket også Gro ja til å besøke DDR og Erich Honecker. Høstens valgnederlag stoppet turen. (Arkivfoto: Scanpix)I 1989 takket også Gro ja til å besøke DDR og Erich Honecker. Høstens valgnederlag stoppet turen. (Arkivfoto: Scanpix)

DDRs president ble overrasket. Han lot først tankene fly og snakket lite konkret, men da det hele skulle avsluttes, tok han opp igjen temaet:

«Sindermann takket for et interessant møte og spurte om Holst ville akseptere en invitasjon til å besøke DDR's forsvarsminister, noe Holst svarte bekreftende på. Sindermann sa at en formell invitasjon ville bli sendt senere. Deretter overleverte han en offisiell invitasjon fra DDR's stats- og partisjef Erich Honecker til statsminister Gro Harlem Brundtland om å komme på offisielt besøk til DDR».

Ny DDR-ambassadør

På nyåret 1989 dro DDRs nye ambassadør, Gerhard Waschewski, på introduksjonstur i de departementene som har størst interesse. Den 30. januar dro han til UD, og 3. februar var det Forsvarsdepartementets tur.

Da referatet fra samtalene mellom Holst og Waschewski i etterkant ble oversendt Utenriksdepartementet utløste det en politisk alarm.

Den halvtime lange samtalen startet med en offensiv DDR-representant:

«Etter å ha konstatert at det for tiden er usedvanlig mildt vær, kom ambassadør Wachewski inn på det besøk den øst-tysk nasjonalforsamlingens president nylig har avlagt i Norge. Samtaler og konsultasjoner mellom de to land bør fortsette. Ambassadøren viste også til statsrådens siste besøk i Polen, og overleverte så en offisiell invitasjon til den norske forsvarsminister om å besøke DDR i løpet av året. Ambassadøren fastlo at den øst-tyske forsvarsminister Kessler stiller seg åpen for å diskutere alle aktuelle spørsmål».

Så ga Holst det svaret som fikk norsk UD til å gripe inn:

«Forsvarsminister Holst takket for invitasjonen og sa han satte pris på denne. Han vil nå se på sin kalender og finne et egnet tidspunkt for besøket».

Les også: Mer utførlig referat fra UDs dokumenter

Saksbehandleren ved 3. politiske kontor i UD advarte mot dette i en håndskrevet påtegning:

«Et slikt besøk vil - slik Kontoret tidligere har pekt på - bli det første av en NATO-forsvarsminister til DDR. Det vil nødvendigvis aktualisere alle de spørsmål som går på Berlins status - inklusive det vestlige syn om at DDR ikke har rett til militært nærvær i Berlin. Man må videre regne med at et slikt besøk kan bli møtt med spørsmål fra alliert hold».

Ingen Glasnost for Berlin

Hensynet til allierte fikk Thorvald Stoltenberg til å stanse sin regjeringskollegas DDR-tur. (Arkivfoto: Scanpix)Hensynet til allierte fikk Thorvald Stoltenberg til å stanse sin regjeringskollegas DDR-tur. (Arkivfoto: Scanpix)

Den 17. februar sa lederen for politisk avdeling, ekspedisjonssjef Ole Peter Kolby, seg enig:

«Jeg finner det uheldig at forsvarsministeren besøker DDR, jfr. 3. Pols påtegning. Det vil være ønskelig om umin (utenriksministeren, red.anm.) oppfordrer Forsvarsmin 'ikke å finne plass i sin kalender'. Det finnes ingen Glasnost når det gjelder Berlin».

Statssekretær Helga Hernes føyde til at hun var enig.

Og allerede samme dag stoppet utenriksminister Thorvald Stoltenberg besøket. Han skrev på notatet:

«Forsvarsministeren har jeg snakket med. Han er enig i UD's vurdering».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus