Danner regjering i Honduras uten Zelaya

Honduras' avsatte president Manuel Zelaya (t.v.) i samtale med to representanter fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) inne i den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa torsdag. Honduras' de facto president, Roberto Micheletti, sier han vil danne ny samlingsregjering uten Zelaya. Foto: REUTERS / Edgard Garrido / SCANPIX
Honduras' avsatte president Manuel Zelaya (t.v.) i samtale med to representanter fra Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) inne i den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa torsdag. Honduras' de facto president, Roberto Micheletti, sier han vil danne ny samlingsregjering uten Zelaya. Foto: REUTERS / Edgard Garrido / SCANPIX

<pAvtalen som skulle gjøre slutt på den politiske krisen i Honduras, har kollapset. Partene klarte ikke å bli enige om en samlingsregjering.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Avtalen er død, erklærer Manuel Zelaya, som ble avsatt som president i et kupp i juni, i et intervju med Radio Globo.

Roberto Micheletti, som ble innsatt som president av kuppmakerne, gjorde det torsdag klart at han vil danne en ny samlingsregjering uten Zelaya.

I forrige uke ble de to rivalene enige om å få en slutt på den fire måneder lange politiske krisen i landet og gå sammen om å danne det som ble kalt en samlings- og forsoningsregjering.

Svak avtale

Men ifølge observatører er det nå klart at avtalen, som ble hjulpet fram av USA, var et hastverksarbeid med mange uklarheter. Blant annet var det ikke fastsatt hvem som skulle lede den nye regjeringen.

Ifølge Micheletti har ikke Zelaya villet si hvem han ville ha med seg i en ny regjering. Natt til fredag ble Micheletti lei av å vente, og sa han ville danne regjering uten Zelaya.

– Vi er ferdige med prosessen med å få på plass en samlingsregjering. Den er representert med et bredt spekter til tross for at Zelaya ikke har sendt oss en liste med representanter han ønsker å ha med, sa Micheletti i en TV-sendt tale.

En av Zelayas medarbeidere hevdet på sin side at avtalen falt sammen fordi Kongressen ikke ville holde en avstemning for å gjeninnsette Zelaya som president.

Isolert president?

Det skal holdes valg i Honduras 29. november, men vinneren av dette valget risikerer å bli isolert internasjonalt.

En rekke land har valgt å legge de diplomatiske forbindelsene på is som følge av den politiske krisen, og USA og andre har dessuten innstilt bistanden til det som er et av Latin-Amerikas fattigste land.

Manuel Zelaya ble avsatt og sendt i eksil i et kupp 28. juni i år, noe som sendte det lille latinamerikanske landet ut i sin verste politiske krise på over 20 år. I september snek han seg inn i landet og søkte tilflukt i Brasils ambassade, hvor han har oppholdt seg siden.

Frykt for uro

Det er nå uro for den videre utviklingen i landet. Zelayas tilhengere sier de vil boikotte valget, og det er frykt for at det kan bli sammenstøt dersom Zelaya-tilhengere går ut i gatene og makthaverne forsøker å undertrykke opposisjonen.

Mediene kan dessuten bli utsatt for ytterligere angrep og sensur. Etter kuppet innførte de nye makthaverne restriksjoner på mediene, og tidligere denne uka eksploderte en granat ved lokalene til en Zelaya-vennlig radiostasjon. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus