Kommuner tviholder på svineinfluensavaksiner

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBåde Helsedirektoratet og Diabetesforbundet reagerer på at enkelte kommuner nekter å dele ut overflødige svineinfluensavaksiner til nabokommuner som fortsatt ikke har fått vaksinert sine risikopasienter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det meldes stadig om tilfeller hvor folk i risikogruppene står i kø, samtidig meldes det om at enkelte sniker i vaksinekøene. Sniking i vaksinekøene er ifølge Norges Diabetesforbund blitt så omfattende at det kan utgjøre en betydelig helserisiko for personer i risikogruppene.

– Slutt med snikingen

– Det må bli slutt på snikvaksineringer. Vi må la de som trenger det mest komme først. Vi har opplevd at man flere steder har gitt vaksinen til barnehageansatte og ansatte i kommunene i stedet for å dele med nabokommunen som mangler til de i risikogruppene. Vi må vise solidaritet, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund til NTB.

Forbundet krever nå at helsemyndighetene tar ansvar og følger opp leger som gir vaksine til andre enn prioriterte grupper.

– Del med andre

Han hevder de nå tar ansvaret og understreker igjen betydningen av at risikogruppene får vaksine først.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hørt om at noen kommuner, selv på forespørsel, ikke vil dele vaksiner med andre kommuner. Det forventer vi at de skal gjøre, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet.

Direktoratet har sett eksempler på at personer utenom risikogruppene enkelte steder har fått vaksine selv om det er knapphet.

– Derfor minner vi kommunene om at man skal vaksinere risikogruppene først. Dersom det blir overskudd av vaksiner i en bydel eller en kommune, bør andre kommuner eller bydeler få av overskuddet, sier Larsen.

Han forventer at de fleste som tilhører risikogruppene skal ha fått vaksine innen midten av november. (©NTB)