Kommuner tviholder på svineinfluensavaksiner

<pBåde Helsedirektoratet og Diabetesforbundet reagerer på at enkelte kommuner nekter å dele ut overflødige svineinfluensavaksiner til nabokommuner som fortsatt ikke har fått vaksinert sine risikopasienter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meldes stadig om tilfeller hvor folk i risikogruppene står i kø, samtidig meldes det om at enkelte sniker i vaksinekøene. Sniking i vaksinekøene er ifølge Norges Diabetesforbund blitt så omfattende at det kan utgjøre en betydelig helserisiko for personer i risikogruppene.

– Slutt med snikingen

– Det må bli slutt på snikvaksineringer. Vi må la de som trenger det mest komme først. Vi har opplevd at man flere steder har gitt vaksinen til barnehageansatte og ansatte i kommunene i stedet for å dele med nabokommunen som mangler til de i risikogruppene. Vi må vise solidaritet, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund til NTB.

Forbundet krever nå at helsemyndighetene tar ansvar og følger opp leger som gir vaksine til andre enn prioriterte grupper.

– Del med andre

Han hevder de nå tar ansvaret og understreker igjen betydningen av at risikogruppene får vaksine først.

– Vi har hørt om at noen kommuner, selv på forespørsel, ikke vil dele vaksiner med andre kommuner. Det forventer vi at de skal gjøre, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet.

Direktoratet har sett eksempler på at personer utenom risikogruppene enkelte steder har fått vaksine selv om det er knapphet.

– Derfor minner vi kommunene om at man skal vaksinere risikogruppene først. Dersom det blir overskudd av vaksiner i en bydel eller en kommune, bør andre kommuner eller bydeler få av overskuddet, sier Larsen.

Han forventer at de fleste som tilhører risikogruppene skal ha fått vaksine innen midten av november. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus