– Feigt av statsadvokaten å henlegge Gaza-anmeldelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe seks norske advokatene som anmeldte israelske ledere for påståtte krigsforbrytelser i Gaza, mener det er feigt av statsadvokaten å henlegge saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talsmann for advokatene, Kjell Brygfjeld, mistenker at det kan ligge politiske motiver bak henleggelsen.

– Det virker som om Norge er mest interessert i å holde seg inne med sine allierte i verdenspolitikken, sier Brygefjeld til NTB.

Det var 22. april i år at de seks norske advokatene anmeldte ti navngitte sivile og militære ledere i Israel i forbindelse med Gaza-aksjonen fra 27. desember i fjor til 18. januar i år.

Anmeldelsen omhandlet blant annet påståtte drap på sivilbefolkningen, ulovlig omfattende ødeleggelse av privat og offentlig eiendom, målrettede angrep mot ambulanser og sykehus, og bruk av forbudte stridsmetoder og stridsmidler.

Henlegger saken

Det nasjonale statsadvokatembetet har vurdert om politiet og påtalemyndigheten i Norge skal etterforske påstandene og kom med sin avgjørelse fredag.

– Etter en helhetsvurdering er embetet kommet til at anmeldelsen bør henlegges uten ordinær etterforskning. Embetet er av den oppfatning at det ikke er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold som forfølges av norske myndigheter, opplyser førstestatsadvokat Siri S. Frigaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker mer midler

Frigaard gjør det dessuten klart at ingen av de anmeldte har tilknytning til Norge, og at det vil være uansvarlig ressursbruk å igangsette en slik etterforskning.

Advokat Kjell Brygfjeld mener at det dersom dette er tilfelle, bør tilføres mer midler slik at saken kan etterforskes.

– Statsadvokatembetet slår fast at Norge prinsipielt har rettslig adgang til å etterforske saken. Når ingen andre land har påtatt seg ansvaret, er det meningsløst at et av verdens rikeste land ikke har ressurser nok til det, sier han. (©NTB)