– Alle skal være vaksinert til jul

<pAlle som ønsker det, skal være vaksinert mot svineinfluensa før jul.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB. Han tar et lite forbehold knyttet til antall personer som ønsker vaksinen.

– Blir det et mye høyere antall enn vi har regnet med, kan det gå noen dager over nyttår før alle er vaksinert, sier Iversen.

Helsedirektoratet opplyser til NTB at den siste undersøkelsen som ble gjort om antall nordmenn som ønsker vaksine mot svineinfluensa, er fra nest siste uke i oktober. Da svarte 72 prosent av risikogruppen at de ville la seg vaksinere, mens det for befolkningen som helhet, inkludert risikogruppen, var cirka halvparten som ønsket vaksine.

Store forskjeller

I Bergen kommune hadde bare 6 prosent av innbyggerne fått vaksinen onsdag, mens det i Førde er mellom 8 og 9 prosent vaksinerte. I flere andre, større kommuner står det like dårlig til: Ikke engang risikogruppen er vaksinert.

I noen små kommuner, som Utsira, er derimot alle som ønsker det allerede vaksinert.

– Årsaken til at mange av de minste kommunene har vaksinert hele befolkningen, er innbyggertallet. Minsteforsendelsen av vaksiner er på 500 doser, mens det bare bor 215 mennesker på Utsira. Utsira har dermed fått vaksiner til overs, som de har sendt videre til nabokommunen, sier Iversen.

Mye frustrasjon

Han sier at det fortsatt er stor frustrasjon i flere mellomstore og store kommuner som ikke får vaksine tidsnok til annonserte vaksinasjonsdatoer. Dette har ført til problemer både for publikum og for den som har ansvaret for gjennomføring av vaksineringen. Vaksinasjonen annonseres, og så står de der uten vaksine.

Iversen har stor forståelse for at dette er vanskelig. Han sier at det er uforutsigbart hvor mange vaksinedoser som kommer inn til landet fra uke til uke, og at tidspunktene for nye forsendelser fra Folkehelseinstituttet til kommunene derfor må justeres hele tiden.

Risikogruppen

– Det er store skjevheter nå, men i løpet av uke 47 (16.-20. november) skal absolutt alle i risikogruppen som ønsker det være vaksinert. Deretter vil resten av befolkningen bli vaksinert fortløpende, sier han.

Sannsynligvis vil bare de som er under ti år og de som har et svekket immunforsvar, ha behov for en vaksinasjonsdose nummer to i denne omgang, ifølge Folkehelseinstituttet. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus