Ransaket hjemmet i håp om å finne motiv

Her kjøper den antatte gjerningsmannen, Nidal Malik Hasan, kaffe sju timer før massakren fant sted. (Foto: CNN/Scanpix)
Her kjøper den antatte gjerningsmannen, Nidal Malik Hasan, kaffe sju timer før massakren fant sted. (Foto: CNN/Scanpix)

<pFredag ble hjemmet til major Nidal Malik Hasan gjennomsøkt etter massakren i Texas hvor 13 mennesker døde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Etterforskningen pågår, men opplysningene så langt tyder på at det var én person som skjøt, sier leirsjef Robert Cone.

Han bekrefter at den antatte gjerningsmannen er den 39 år gamle majoren som er blitt identifisert av en rekke amerikanske medier. Mannen er skadd og tilstanden hans beskrives som stabil.

Fredag ble hjemmet til Hasan gjennomsøkt i håp å finne spor som kan forklare majorens handlinger torsdag.

Den mistenktes leilighet befinner seg i byen Killeen, som ikke ligger langt unna militærbasen Fort Hood. Få timer etter massakren torsdag var både FBI og et Swat-team på plass i Hasans bolig for å prøve å finne et svar på hva som var årsaken til den tragiske hendelsen på verdens største militærbase. Dette melder CNN. Hva etterforskningen så langt har resultert i, er ikke kjent.

13 døde

13 personer ble drept da gjerningsmannen begynte å skyte i en del av leiren hvor folk gjør seg klare for tjeneste blant annet i Irak og Afghanistan.

Ifølge nyhetsbyrået AP ser det ut til at skytedramaet er det verste på en amerikansk militærbase noen gang. I tillegg til dem som ble drept, ble 30 mennesker såret.

– Det er vanskelig nok når vi mister disse tapre amerikanerne i kamp i utlandet. Det er fryktelig at de kom under ild på en militærbase på amerikansk jord, sa USAs president Barack Obama torsdag.

– Skulle til Irak

Den antatte gjerningsmannen er utdannet psykiater og har behandlet soldater som er kommet hjem fra Irak og Afghanistan med krigstraumer. Han er muslim og skal ofte ha vært i moskeen kledd i uniform. Ifølge familien hans er han født og oppvokst i USA, og flere kilder forteller at han snart skulle sendes på utenlandsoppdrag selv.

39-åringen skal ha vært svært misfornøyd med at han risikerte å bli sendt til Irak.

– Vi har visst de siste fem årene at det trolig var hans verste mareritt, forteller mannens fetter Nader Hasan til TV-kanalen Fox News.

Overvåkningsbilder viser at Nidal Malik Hasan besøkte en butikk torsdag klokken 06.20 lokal tid hvor han bærer en kopp og er ikledd et tradisjonelt arabisk antrekk.

- Han så helt normalt ut, kom inn og kjøpte sine røsti poteter og kaffe som du ser i overvåkningsvideoen, sier eieren av butikken til CNN.

Drepte politimann

Fort Hood, som ligger rundt 10 mil fra delstatshovedstaden Austin, er verdens største militærleir. Antall soldater på basen er for tiden over 30.000.

Drapene fant sted på et område hvor soldater gjennomgår legesjekk før de sendes på utenlandsoppdrag. En av de drepte er sivil politimann.

I nærheten av åstedet pågikk en eksamensseremoni for soldater som fullfører høyskolekurs i leiren, og en representant for delstatsmyndighetene i Texas var til stede der da drapene skjedde.

Det er ikke første gang Fort Hood er åsted for skyteepisoder. I 2008 skjøt en soldat en offiser før han tok sitt eget liv. Leiren har opplevd flere lignende episoder de siste årene, ifølge NBC News. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy