Zimbabwes Zen-tilstand

<p>Barn i Zimbabwe må leke ved søppeldynger. Zimbabwe frykter en ny koleraepidemi og har jobbet knallhardt for å reparere kloakksystemet før regnsesongen (Foto:Jekesai Njikizana, AFP).</p>
Barn i Zimbabwe må leke ved søppeldynger. Zimbabwe frykter en ny koleraepidemi og har jobbet knallhardt for å reparere kloakksystemet før regnsesongen (Foto:Jekesai Njikizana, AFP).

Veiene er fulle av hull. Kloakken stinker. Vannet kommer og går. Trafikklysene virker, hvis det er strøm. Vi gleder oss likevel i Zimbabwe, takket være en fotballseier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRENSELØST

I den nye spalten «Uten grenser» har vi samlet internasjonale spaltister som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja (1958-2006).

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Først ut var egyptiske Nawal El-Saadawi med kronikken «Et spørsmål om ære». I dagens spalte skriver Blessing Musariri om tilstandene i hjemlandet. Den prisbelønte forfatterinnen fra Zimbabwe er en kjendis i Afrika og reiser mye rundt for å oppleve lokale kulturer.

HARARE (ABC Nyheter/Ny Tid): Hva har fotball og nasjonalregjeringen til felles? Svar: Politikk! Folk her i Zimbabwe elsker å diskutere begge deler - og det å spekulere i det uendelige. Spekulasjoner er en deilig tidtrøyte som gir fantasien uendelig med muligheter, og det kan avstedkomme pirrende samtaler.

En gang i tiden var politikk et hett tema på gatene i Zimbabwe, og avisselgerne kunne auksjonere vekk de ferskeste avisene på ethvert hjørne. Denne uka, etter søndagens spennende finale i Harare, er det mest vanlige å snakke om hvilke lag som må forlate COSAFA-turneringen («Council of Southern Africa Football Association», Det sørlige Afrikas fotballturnering, red. anm.). Dette er blitt mer vanlig enn å snakke om hvilket parti som har forlatt regjeringen.

Dette er ikke apati, men snarere et tegn på at den politiske stormen begynner å legge seg. Sensasjonalisme har den uønskede effekten «overstimulering», som noen ganger fører til nummenhet.

Zimbabwerne har skrudd sansene sine over på en annen frekvens, nemlig til kunsten å overleve fra en dag til den neste, med en eller annen form for fortjeneste hver kveld. I samme ånd som at brent barn skyr ilden, trenger zimbabwere bare å lære en lekse én gang.

Etter ni år med uventet turbulens, finnes det i landet nå en merkelig tilstand av Zen, denne japanske versjonen av buddhismen. Livet leves én dag av gangen, og alle ting behandles etter hvert som de kommer - eller går.

En samtale overhørt på offentlig transport om at MDC-T (Movement for Democratic Change - ledet av opposisjonsleder Morgan Tsvangirai, som 11. februar ble statsminister etter avtale med president Robert Mugabe, red. anm.) kan trekke seg fra samlingsregjeringen, tilkjennega denne følelsen: «Zvevanhu ava hazvitevedzerwe!»

Dette betyr noe sånt som at det ikke lenger er tilrådelig å reagere på disse «gamle greiene». Denne gangen skal vi ikke brekke hverandres armer og ben over dette, fordi vi vet at i morgen vil disse menneskene drikke te sammen, og da er vi ikke lenger i samtale med våre naboer. Folk har til og med akseptert (om enn uvillig) at når du handler på supermarkedet, er det mer enn sannsynlig at du forlater butikken med en håndfull drops eller en liten sjokolade, som du ikke hadde annet valg enn å «kjøpe» med det som var igjen vekslepengene dine.

Det er en interessant tilstand når amerikanske 100-dollarsedler nå er mer vanlig enn amerikanske 1-dollarsedler, mens mynter er ikke-eksisterende. Å ta jobben med å få en tilgodelapp på 15 eller 20 cent hver gang er ikke verdt det, men like fullt er tanken på å forlate vekslepengene sine hver gang, spesielt når du synes prisene i utgangspunktet er høye, ganske irriterende. Butikkvarer er mye rimeligere nå enn før, men det endrer ikke det faktum at de fortsatt er dyre. Besøkende (særlig fra USA) er alltid sjokkert når de hører at et brød koster én amerikansk dollar. Likevel er det bedre å ha brød til den prisen enn ikke å ha brød i det hele tatt.

Det er imidlertid ett område som skaper komplett forvirring for mange, og det er offentlige tjenester. En vanlig telefonregning for tre måneder kan lyde på alt mellom 300 og 1000 amerikanske dollar (fra 1800 til 6000 norske kroner) - selv når ingen internasjonale telefonsamtaler er blitt gjort, og selv om telefonen eventuelt har vært ute av drift i to av disse tre månedene. Når telefonen så har sluttet å virke for godt, fortsetter likevel regningen å eskalere.

En beskjeden husholdning kan oppdage at de er blitt fakturert for 2000 amerikanske dollar for strømforbruk i en hvilken som helst periode. Når ZESA (Zimbabwes strømforsyningsmyndigheter) blir konfrontert med dette, kommer de ansatte med forklaringer som gir inntrykk av at dersom man bor i et område med lav befolkningstetthet, forventes det at man betaler «litt mer» enn andre, fordi man sannsynligvis har flere rom i huset sitt - noe som kun er rene spekulasjoner. (I denne beskjedne husstanden kan det være to godt utdannede voksne med en inntekt på til sammen ikke mer enn 500 amerikanske dollar per måned - mer hvis de er ressurssterke.)

Ingen nevner det faktum at daglige strømbrudd i alle nabolag og husholdninger utgjør enorme besparelser i bruk av elektrisitet, som igjen umiddelbart blåses vekk på drivstoff til generatorer og andre former for nødbelysning og så videre. Det burde være unødvendig å si at ikke særlig mange regninger blir betalt, og at ingen forstår systemet i denne galskapen. Etter mange resultatløse spekulasjoner om hva som kan tenkes å foregå, har man konkludert med at noen ved regnskapskontorene et eller annet sted har laget en ønskeliste (som inkluderer ønskelig lønn), delt summen på antall innbyggere i den aktuelle byen, og simpelthen satt i gang å kreve inn pengene.

Alt er derimot ikke bare undergang og tungsinn. Det finnes synlige forbedringer, som at mange store groper i veiene er blitt reparert - noen av dem så store at utbedring langt på vei var avskrevet. Og de fleste trafikklysene virker, når det er strøm. Bilistene synes likevel å ha blitt mer egensindige, særlig etter hvert som merkingen på noen av de store veiene er blitt usynlig, noe som gjør at det ofte kan være vanskelig å fastslå hvilken fil man kjører i.

Kommunalt vann renner mer konsekvent i husholdningenes kraner, og sist, men ikke minst: Søndag 1. november vant Zimbabwe Warriors (Zimbabwes landslag i fotball) selveste COSAFA-tittelen med hele 3-1 mot Zambia i finalen. Man må sette pris på enhver grunn til feiring, og fotballseieren berører manges hjerter.

Det er viktig å legge til at hvis du er en besøkende med tilbøyelighet til å engasjere deg i politikk, da bør du unngå å reise til Zimbabwe under når det sås og plantes (slik som «De kloke eldre - Jimmy Carter, Kofi Annan og Madeleine Albright - gjorde fjor). Regjeringen vil da være altfor opptatt med agrikulturell implementering til å kunne ta seg av deg.

Vær så snill: Insistér heller ikke på å komme hvis besøket ditt er blitt kansellert, slik det skjedde da FNs torturetterforsker Manfred Nowak 29. oktober ble pågrepet ved landing og sendt ut av landet. Og ikke kom når det tross alt er andre, mer aktuelle besøkende her, som de i SADC-troikaen (Southern African Development Community: Mosambik, Zambia og Angola, om den globale politiske avtalen).

Du vil garantert ikke bli underholdt, og for øvrig er det nå tilfeldigvis plantesesong nå igjen. Men har du lyst til ganske enkelt å gå for et sted med sol og vennlig gjestfrihet, så ta med deg venner og familie, dine euro og dollar, for akkurat nå i Zimbabwe er det «business as usual».

Oversatt av Therese Stordahl. Vår samarbeidspartner NyTid publiserer også kommentarene på engelsk.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger
Siste nytt
19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42PolitikkDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus