Dømte CIA-agenter var i Norge

<p><strong>SKULLE KIDNAPPES:</strong>  To CIA-agenter som nylig ble dømt i Italia var i Norge for å kartlegge og planlegge kidnapping av mulla Krekar. (Foto: Scanpix). </p>
SKULLE KIDNAPPES:  To CIA-agenter som nylig ble dømt i Italia var i Norge for å kartlegge og planlegge kidnapping av mulla Krekar. (Foto: Scanpix).

<pMinst to av de 23 CIA-agentene som tidligere denne uken ble dømt i Italia for bortføring, skal ha vært i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavanger (NTB): Oppdraget skal ha vært å kartlegge og kidnappe mulla Krekar.

Begge agentene ble denne uken in absentia dømt til fem års fengsel hver for sin deltakelse i en bortføring i Milano sommeren 2003.

Agentene dukket opp i Oslo bare to måneder etter aksjonen i Milano, skriver Stavanger Aftenblad. En tredje amerikansk kvinne skal også ha hatt kontakt med en av agentene.

Begge agentene, en mann og en kvinne, skal ha hatt som spesialitet å planlegge operasjoner for å kidnappe folk som mistenkes for å være terrorister.

Det har tidligere kommet fram at agentenes oppdrag etter all sannsynlighet var å kartlegge en mulig kidnapping av mulla Krekar, skriver Aftenbladet. På det aktuelle tidspunktet var mullaen i amerikansk søkelys som terrormistenkt og navngitt som leder av terrororganisasjonen Ansar-al-islam.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge sier til Aftenbladet at dommen i Italia viser at USA under president George W. Bush gjennomførte ulovlige bortføringer, brudd på menneskerettighetene og fangeflyginger i sin jakt på terrormistenkte.

– Det er ingen grunn til å stole på amerikanerne i disse sakene. Deres uttalelser og forklaringer holder ikke mål, sier Egenæs.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen. (©NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus