KLIMAFORHANDLINGENEØystater hudfletter Norges og EUs klimapolitikk

Umenneskelig: - Ambisjonene deres truer våre øystater med undergang, sier statsminister Tillman Thomas til ABC Nyheter. Foto:
Umenneskelig: - Ambisjonene deres truer våre øystater med undergang, sier statsminister Tillman Thomas til ABC Nyheter. Foto:
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGrenadas statsminister Tillman Thomas godtar ikke at Norge og EU gir opp målet om å få til en juridisk bindende klimaavtale i København. Og ambisjonene vi har for en avtale, vil utradere øynasjoner, mener han.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ST. GEORGE'S, GRENADA (ABC Nyheter): Den politiske lederen for verdens små øystater, Grenadas statsminister Tillman Thomas, nekter å godta EUs, Norges og andre rike lands ambisjoner som kommer til uttrykk i klimaforhandlingene som pågår i Barcelona denne uka.

Det kommer fram i et ekslusivt intervju med ABC Nyheter på Thomas' kontor i hovedstaden i denne vesle karibiske nasjonen bestående av 90.000 innbyggere.

Vi avblåser, de krever

Som meldt i ABC Nyheter har statsminister Jens Stoltenberg og EU-lederne avblåst mulighetene for å komme fram til en juridisk bindende avtale om reduserte klimautslipp i verden på FN-toppmøtet i København i desember.

Det finner ikke verdens mest truede øystater seg i. I klimaforhandlingene har 43 av dem slått seg sammen i Alliansen for små øystater (AOSIS), som ledes av statsminister Thomas i Grenada.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil at København ender med et juridisk bindende dokument som vil sikre overlevelsen til små øystater. Fordi klimaendringene rett og slett truer vår eksistens, sier Thomas.

Han har sendt sin miljøvernminister til Barcelona, men vil selv komme til København.

Les også: Mye gjenstår før avtale

- Dere forurenser, vi bli rammet

- Hva sier du da til at verdens rike land ikke vil ha noen bindende avtale i desember?

- Vi står fast på at det må bli en juridisk bindende avtale om utslippskutt. Det er stormaktene som forurenser, og vi som blir rammet, sier Tillman Thomas.

Han bygger på vedtaket verdenssamfunnet fattet på Bali i 2007. Da ble partsmøtet i FNs klimakonvensjon enig om en plan der en folkerettslig bindende avtale skulle vedtas i København i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten en bindende ny avtale, vil verden stå uten noen klimaavtale når den nåværende Kyoto-protokollen utløper i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra paradis til helvete? Grenadas statsminister frykter at smeltevann fra Arktis skal skylle over strendene. Foto: Thomas VermesFra paradis til helvete? Grenadas statsminister frykter at smeltevann fra Arktis skal skylle over strendene. Foto: Thomas Vermes

- Ikke 2, men 1,5 grader maks!

Tillman Thomas og AOSIS har et annet viktig krav til København-toppmøtet: Målet må ikke være, som Stoltenberg-regjeringen og EU legger opp til, å vedta utslippskutt som begrenser den globale temperaturøkningen til 2,0 grader sammenliknet med nivået før industrialiseringen.

- 2 graders temperaturstigning kan bli ganske ødeleggende. For vår sikkerhet må vi sette 1,5 grader som absolutt maksimum. Se bare de forferdelige orkanene vi har hatt nå som temperaturøkningen bare har nådd 0,8 grader, sier statsminister Thomas.

- Er ikke 1,5 graders-målet en tapt sak politisk?

- Nei. Jeg tror alle blir påvirket i det lange løp. Dette er en sak for menneskeheten. Å unnlate å gjøre noe når du vet at dette kan ødelegge hele stater, er umenneskelig, insisterer Tillman Thomas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge bidrar med penger, ikke kutt

Mens den norske regjeringen sponser gasskraftverket på Kårstø med gratis klimakvoter for 220 millioner kroner for å øke norske utslipp med 1,2 millioner tonn CO2 i året, og ikke støtter de utsatte øystatenes krav om 1,5 grader, bidrar Norge i det minste med økonomisk støtte til AOSIS.

27. mai undertegnet Norge en avtale om å støtte et AOSIS-sekretariat i New York med 260.000 dollar for 2009 og 2010.

Det betyr at miljøvernminister Erik Solheim utbetaler 148 ganger så mye til det hovedsakelig statlig eide gasskraftselskapet Naturkraft AS, som til øystatene som får føle miljøvirkningene av den fossile forbrenningen.