ISLANDS EU-SØKNAD

Ser etter flere ja-folk

Pustes i nakken av nei-bølge: EU-søker Jóhanna Sigurdadóttir. Foto: Thomas Vermes
Pustes i nakken av nei-bølge: EU-søker Jóhanna Sigurdadóttir. Foto: Thomas Vermes

<pIslands statsminister Jóhanna Sigurdadóttir er på kant med folkemeningen når hun søker EU-medlemskap. Nå er bare 29 prosent av folket enig med henne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Her er Islands-nyheten du neppe får høre mye om:

Et overveldende flertall av islendingene er nå imot EU-medlemskap , trass i at regjeringen deres har overlevert en EU-søknad og i hurtigtogsfart besvarte spørreskjemaet EU forlangte utfylt.

Bare 29 prosent av de spurte i en ny meningsmåling gjennomført av Bifröst Universitet på oppdrag av TV-kanalen Stöð 2, sier de ønsker seg islandsk EU-medlemskap.

54 prosent sa nei og 17 prosent visste ikke da 859 personer ble spurt mellom 26. september og 4. oktober. Svarprosenten var 65 prosent.

Stadig større nei-flertall

Vanligvis er det bare ja-flertall på islandske meningsmålinger som vekker interesse i norske media. Men nå ser en nei-bølge ut til å være på gang.

Den islandske nei-bevegelsen Heimssyn har oppsummert resultatene av meningsmålingene i det siste.

4. august sa 48,5 prosent nei, 34,7 prosent ja.

15. september var neiandelen økt til 50,2 prosent mens EU-tilhengernes skare ble redusert til 32,7 prosent. Nå kom altså enda sterkere EU-motstand til uttrykk.

Splittet regjering

På Nordisk Råds møte i Stockholm nylig, der ABC Nyheter var til stede, irriterte finansminister Steingrimur Sigfússon fra SVs søsterparti De venstregrønne den sosialdemokratiske statsministeren Jóhanna Sigurdadóttir ved å si det denne målingen viste, at islendingene ikke vil inn i EU.

- Det vil nok forandre seg når en god medlemskapsavtale foreliggere, svarte Sigurdadóttir da hun ble utfordret på den uttalelsen fra sin regjeringspartner under Nordisk Råds årsmøte.

Les om Sigfússon på denne islandske bloggen.

De vensteregrønne er et klart nei-parti, mens sosialdemokratene i lenger tid har vært Islands eneste parti som fullt og helt går inn for EU-medlemskap.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus