Regnskapskaos i NFF

<p><strong>REGNSKAPSBESVÆR:</strong> Sondre Kåfjord og Norges fotballforbund har ikke levert inn årsregnskapet for 2008 til Brønnøysundregisteret innen fristen 1. august. I fjor fikk de 2007-regnskapet i retur på grunn av formelle feil, men heller ikke det er per i dag i Brønnøysunds besittelse. (Foto: Scanpix). </p>
REGNSKAPSBESVÆR: Sondre Kåfjord og Norges fotballforbund har ikke levert inn årsregnskapet for 2008 til Brønnøysundregisteret innen fristen 1. august. I fjor fikk de 2007-regnskapet i retur på grunn av formelle feil, men heller ikke det er per i dag i Brønnøysunds besittelse. (Foto: Scanpix).

<pNorges fotballforbund har ennå ikke fått godkjent regnskapene for de to siste årene av Brønnøysundregisteret.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken

* NFF fikk i fjor avvist sitt innsendte årsregnskap av Brønnøysundregisteret og striden går på hvorvidt NFF kan benytte seg av et såkalt aktivitetsbasert årsregnskap eller ikke.

NFF hevder de kan gjøre det med hjemmel i Regnskapslovens § 6-3, tredje ledd.

«Regnskapspliktige som nevnt i § 1-2 første ledd nr. 9, 10 eller 11, og som ikke har økonomisk vinning som formål, kan avvike fra oppstillingsplanene i § 6-1, § 6-1 a og § 6-2, dersom dette anses som god regnskapsskikk for slike regnskapspliktige»

* Brønnøysund mener NFF ikke kan benytte seg av denne paragrafen fordi de i Enhetsregisteret i Brønnøysund er registrert som et samvirke og således ikke faller inn under Regnskapslovens § 1-2 første ledd nr. 9, 10 eller 11 som sier at det kun er stiftelser, foreninger eller enkeltmannsforetak som kan benytte seg av aktivitetsbasert årsregnskap.

Regnskapsloven finner du her

OSLO (ABC Nyheter): Det har i lang tid vært uenighet mellom NFF og Brønnøysundregisteret om regnskapsføringen i forbundet. Siste godkjente årsregnskap fra Norges fotballforbund er fra regnskapsåret 2006. Fotballforbundet og Brønnøysundregisteret er uenige om hva slags type regnskap som skal sendes inn.

Forbundets økonomisjef, Kjell Åge Vold, forklarer hvorfor:

- Fra 2007 avla NFF for første gang årsregnskapet etter ny regnskapsstandard for ideelle organisasjoner (aktivitetsbasert regnskap red. anm.). Dette ble sendt til Brønnøysund som i første omgang ikke ville godkjenne regnskapet fordi det ikke var satt opp i henhold til det tradisjonelle artsinndelte resultatregnskapet.

- Det har i forlengelsen av dette vært dialog med Brønnøysund i flere omganger, og vi har avventet innsending av årsregnskapet for 2008 i påvente av avklaring, sier økonomisjef i NFF, Kjell Åge Vold, til ABC Nyheter.

- Kan ikke gjøre unntak

Brønnøysundregisteret begrunner hvorfor man valgte å avslå det innsendte regnskapet.

- Norges fotballforbund står oppført som selskap med begrenset ansvar (BA red. anm.) i Enhetsregisteret noe som betyr at de er en enhet som er organisert etter samvirkeprinsippene, sier Underdirektør i Regnskapsregisteret Harald Alstad, til ABC Nyheter.

Et selskap som er organisert etter samvirkeprinsippene kan ifølge Regnskapsloven ikke sende inn årsregnskapet etter ny regnskapsstandard for ideelle organisasjoner.

Alstad sier de kun kan forholde seg til hva slags type selskap NFF står oppført som.

- Vi har ikke myndighet til å gjøre unntak fra loven, sier Alstad videre til ABC Nyheter.

Godkjent?

NFFs Kjell Åge Vold hevder de i lang tid har hatt en dialog med Brønnøysundregisteret om dette og at de nå har mottatt en godkjennelse for å sende inn aktivitetsbasert regnskap.

- I høst ble det endelig avklart at Brønnøysund godkjenner at NFF sender inn årsregnskapet etter ny standard for ideelle organisasjoner, sier økonomisjef Vold i NFF til ABC Nyheter.

NFF sier til ABC Nyheter at de kun har vært i kontakt med én person i Brønnøysund vedrørende denne godkjennelsen.

Men vedkommende jobber under Alstad i Regnskapsregisteret og har i så måte ingen myndighet til å endre NFFs status som organisasjonform i Enhetsregisteret.

På direkte spørsmål om NFF har fått en godkjennelse fra Regnskapsregisteret om å sende dette inn basert på ny standard for ideelle organisasjoner, svar Alstad.

- Nei, det har de ikke. Regnskapsregisteret forholder seg til det som er registrert i Enhetsregisteret og gjør ingen selvstendige vurderinger av hvilken organisasjonsform enhetene har, for eksempel NFF.

- Per 6. November er NFF et BA og ikke en forening hva angår forholdet til Regnskapsregisteret, sier Alstad.

ABC Nyheter får bekreftet av Enhetsregisteret i Brønnøysund at Norges fotballforbund i dag står oppført som et BA - og per i dag dermed ikke kan sende inn et aktivitetsbasert regnskap.

Ny retur?

NFFs økonomisjef sier de nå har sendt inn årsregnskapene for 2007 og 2008 til Brønnøysundregisteret - etter ny standard for ideelle organisasjoner. Dette ble forøvrig gjort gjort samme dag som ABC Nyheter for første gang konfronterte NFF med saken og ba om en redegjørelse for situasjonen.

Etter det ABC Nyheter forstår vil begge regnskapene nok en gang bli sendt i retur dersom NFFs status som organisasjon ikke endres til enten stiftelse, forening eller enkeltmannsforetak. Det vil da være over ett år siden NFF fikk det i retur for første gang med begrunnelse om hvorfor.

I morgen er det 14 uker siden årsregnskapet skulle vært inne for året 2008. Regnskapet for 2007 skulle vært levert for over ett år siden.

Det er på det rene at det er Norges fotballforbunds ansvar selv å overholde fristene med å sende inn årsregnskapene til Brønnøysundregisteret.

PS: ABC Nyheter kontaktet Enhetsregisteret i dag for å høre om det foreligger en forespørsel eller søknad fra NFF om å få endret status som organisasjon og får opplyst at det nylig er opprettet en dialog mellom forbundet og Enhetsregisteret angående temaet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus