Ingen løfter om flere soldater til Afghanistan

Norge vil ikke sende flere soldater til Afghanistan. (Foto: Scanpix)
Norge vil ikke sende flere soldater til Afghanistan. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen vil ikke få løfter om flere norske soldater i Afghanistan når han fredag avlegger Oslo en dagsvisitt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil heller ikke åpne for at norske styrker skal sendes til de mest akutte kampområdene sør i landet.

Det Fogh Rasmussen vil få, slik han også fikk det på forsvarsministermøtet nylig i Bratislava, er full norsk støtte til en vridning av NATOs strategi i Afghanistan i retning av tiltak som bedre kan sette afghanerne i stand til å ta hånd om egen sikkerhet.

Sivil oppbygging, samt trening og utrustning av hæren og politiet, snarere enn økt krigsinnsats i felten og aktiv jakt på terrorister fra Al-Qaida og Taliban er i korte trekk hovedelementene i den politikken som NATO vil føre framover.

En sterkere satsing på stabilisering og gjenoppbygging er minst like ressurskrevende som mer kamprettet innsats, men det er ingen signaler fra norsk hold om at det vurderes å øke bevilgningene som i dag går til Forsvaret ute og hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal møte soldater

Hovedpunktene under programmet til den tidligere danske statsministeren, er frokost med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), et arrangement på Akershus der Stoltenberg, Fogh Rasmussen og den nettopp tiltrådte forsvarsminister Grete Faremo (Ap) hilser på norske soldater, besøk på Stortinget og en arbeidslunsj med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Talibans økende krigsevne, den politiske situasjonen i Afghanistan etter det omstridte og delvis mislykkede presidentvalget og tegnene til slitasje og gradvis synkende oppslutning blant ISAF-landene etter ni års nærvær blir de viktigste punktene under de politiske samtalene i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan den nye strategien vil utfolde seg på bakken, kommer NATOs strateger ikke videre med før president Barack Obama bestemmer seg for hvordan han vil svare på de militære sjefenes ønsker om 40.000 nye soldater. Den ene uken går etter den andre uten at det kommer noen forløsende beslutning fra Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koster mer

Møtet i Slovakias hovedstad Bratislava 23. oktober ble innkalt på kort varsel for at de 28 medlemslandene skulle drøfte den innstendige anbefalingen fra NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, den amerikanske generalen Stanley McChrystal, om flere soldater.

Fogh Rasmussen tegnet et dystert bilde av situasjonen og advarte mot konsekvensene av ikke å skjerpe innsatsen. Han frarådet medlemslandene å starte en debatt om tilbaketrekking innen fastsatte tidsrammer.

Generalsekretæren mener at svakhet og nøling i denne fasen av krigen øker faren for at Afghanistan igjen vil bli et arnested for terrorgrupper og at presset på atommakten Pakistan og andre land i regionen vil bli uhåndterbart.

Men Fogh Rasmussen, som tiltrådte 1. august og er på sitt første norgesbesøk som generalsekretær, er også interessert i norske vurderinger av utviklingen i Nordvest-Russland og i nordområdene mer generelt.

Venstre-politikeren Fogh Rasmussen ble statsminister i 2001 og satt helt til han ble valgt på NATOs jubileumstoppmøte i Strasbourg/Kehl 4. april. Tyrkia blokkerte utnevnelsen i det lengste, men ga seg til slutt etter sterkt personlig påtrykk fra president Obama. (©NTB)