Baasland vil sette søkelys på spillbransjen

BOKAKTUELL: Bjarte Baasland tar et oppgjør med sitt svik overfor foreldrene og deres venner og spillbransjen. (Foto: Scanpix)
BOKAKTUELL: Bjarte Baasland tar et oppgjør med sitt svik overfor foreldrene og deres venner og spillbransjen. (Foto: Scanpix)

<pEtter å ha spilt bort 66 millioner kroner og gjort sine foreldre konkurs, har nå bispesønn Bjarte Baasland valgt å fortelle sin historie i forkant av lanseringen av en ny bok.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35-åringen intervjues i VG for første gang siden han kom tilbake til Norge 13. september i fjor. Han stiller opp til intervju fordi han har laget en bok om det som har skjedd.

– Jeg skulle selvsagt ønske at jeg hadde vært bokaktuell med en annen historie enn den jeg kan fortelle, særlig siden dette inkluderer nære slektninger og deres venner. Det gjør det jo ekstra utfordrende å sette grenser for innholdet, men jeg vil gjøre mitt for å sette søkelys på spillbransjen, sier Baasland.

I boken tar han et oppgjør med sitt svik overfor foreldrene og deres venner og spillbransjen.

Lånte 76 millioner

Ved hjelp av løgner og oppdiktede avtaler hentet Bjarte Baasland inn 76 millioner fra naboer, venner og familie for å finansiere gamblingen.

I boka ”Peter Pilný - historien om Bjarte Baasland” forteller Baasland om hvordan han spilte familien til økonomisk ruin og selv ble dømt for bedrageri.

Mellom 2005 og sommeren 2008 spilte Baasland bort 69 millioner kroner. Den ekstreme pengebruken ble finansiert ved hjelp av 76 millioner kroner i lån fra sin egen familie via slekt og venner. Til sammen 25 personer bidro med penger til å finansiere gamblingen.

Faren Ernst Baasland var biskop i Stavanger, men trakk seg fra embetet da sønnens gambling eksploderte i mediene. Moren Bodhild Baasland risikerer fengselsstraff for å ha hjulpet ham å skaffe penger.

I boka forteller sønnen hvordan han diktet opp millionkontrakter som skulle gjøre det lettere for mora å skaffe ham penger til gamblingen. Blant annet hevdet han å ha fått i stand en avtale med salg av et selskap til datagiganten IBM, som skulle bidra med flere titalls millione kroner.

Etter hvert som kreditorene ble utålmodige, fikk Bodhild Baasland forsikringer om at pengene var på vei, via den tsjekkiske IBM-sjefen Peter Pilný. Det familien aldri fikk vite, var at Pilný var oppdiktet av sønnen med formål å holde kreditorene på avstand og få ut flere millioner.

Fire års fengsel

Men korthuset som Bjarte Baasland hadde skapt måtte kollapse, noe som førte til familiens konkurs og bedrageritiltalt for mora.

– Det er vanskelig å be mine foreldre om tilgivelse for det jeg har gjort. Jeg forstår det om de ikke vil tilgi meg, sier Baasland.

Bjarte Baasland ble i forrige måned dømt til fengsel i fire år for grovt bedrageri. Pengene spilte han bort på tre år, og i en tid bodde han delvis på gata i Praha. Han behandles for spilleavhengighet og åpner muligheten for å bruke erfaringene til å hjelpe andre.

– Jeg vurderer om jeg skal forsøke å få meg en utdannelse som kan hjelpe andre som sliter med avhengighet av et eller annet slag, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus