Uhyggelig jul

Uhyggelig jul
Uhyggelig jul

<pMed «A Christmas Carol» får du en skummel juleopplevelse, der 3D-effektene nok vil imponere aller mest.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Charles Dickens klassiker «A Christmas Carol» er for mange en uunnværlig ingrediens for å komme i julestemning. Historien er blitt gjenfortalt utallige ganger på scenen, på kino, i bøker og tegneserier. Denne gangen er det animasjon-versjonen av Jim Carrey som portretterer gjerrigknarken Ebenezer Scrooge, som hjemsøkes av tre jule-ånder. På utvalgte kinoer vil du kunne se det hele i 3D.

Berg-og-dal-bane-film

Og det er vel verdt å ta seg bryet å se filmen i 3D om du har mulighet til det. «A Christmas Carol» er nemlig en av de bedre i klassen i utnyttelsen av dette formatet. Blant høydepunktene i filmen er elleville flyturer over London, som gir minst like mye sug i magen som store berg-og-dal-baner. Skaperne av «A Christmas Carol» har dessuten skjønt at det ikke bare er gjenstander som kommer ut av lerretet som kan være effektfullt i 3D. Bruk av dybde i bildet og artige perspektiver gjør at man virkelig får følelsen av å være tilstede i filmen.

«Levende» data-figurer

Skaperne av «A Christmas Carol» har tatt i bruk motion capture – en metode for å fange skuespillernes bevegelser og overføre dem til data-animasjon. Metoden brukte regissør Robert Zemeckis også i «Polarekspressen». Dette gjør at bevegelsene og utseendet til karakterene er svært naturtro, på grensen til det skumle. Det at figurene er så virkelighetstro gjør nok at filmen blir mer skremmende enn om skikkelsene hadde vært mer karikerte, fordi man lettere vil kjenne seg igjen i karakterene. Men virkelighetstro eller ikke, denne versjonen av «A Christmas Carol» er uansett en skummel opplevelse i seg selv. Høylytte spøkelser og en rekke plutselige hendelser til å skvette av, har nok bidratt til at filmen har fått 11-års aldersgrense.

Passe mange jule-klisjeer

Spenningsnivået i «A Christmas Carol» er høyt og gir filmen et godt driv. Det er kanskje særlig viktig når det gjelder en fortelling som denne. Spenningen gjør nok at det ikke blir så fort kjedelig for de som kjenner historien ut og inn fra før. Humoren er også med på å holde på interessen. Det skulle bare vært så mye mer. Av og til har filmskaperne latt Jim Carrey fått skinne, gjennom artige replikker og komiske situasjoner. Men det er langt mellom gangene det skjer, og det er synd.

Alt i alt er «A Christmas Carol» likevel en god julefilm for familier uten altfor små barn. 3D-effektene kan ta pusten fra de fleste, og med en akkurat passe mengde av de klisjeene som hører julen til, kan du risikere å komme i julestemning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus