- Jeg fjernet bare såpe fra øynene hans

Erik Andersen forklarte seg i etterkant av forklaringen til fornærmede. Illustrasjon: Scanpix.
Erik Andersen forklarte seg i etterkant av forklaringen til fornærmede. Illustrasjon: Scanpix.

<p17-årigen hevder han ble tvunget til oralsex i dusjen som syvåring. Erik Andersen hevder han bare fjernet såpe fra ansiktet hans. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag forklarte den første fornærmede i Lommemann-saken om en angivelig voldtekt i en svømmehall på Sotra i 1999. Ugjerningen skal ha skjedd i dusjen.

Les alt om lommemannsaken her

Den fornærmede er i dag 17 år gammel. Han forklarte i retten onsdag at Andersen skal ha kommet ut av badstuen, og deretter tilbudt seg å vaske håret hans. Deretter skal han ha gnidd såpe i øynene hans og tvunget ham til oralsex.

- Han var oversåpet

Erik Andersen forklarte seg i etterkant av forklaringen til fornærmede. Han hevdet på sin side at alt han hadde gjort, var å fjerne såpe fra ansiktet til gutten.

- Han var oversåpet, og forsøkte å få vekk såpene i øynene. Jeg spør om jeg skal hjelpe ham, men uten å få svar, så stryker jeg vekk såpen som ligger i pannen hans med håndbaken, forklarte Andersen i Follo tingrett onsdag.

I tillegg fortalte han at han brukte en ”kroket finger” for å fjerne såpe på nese og munn.

Nevnte ikke finger i avhør

Dette fortalte han imidlertid ikke før i avhør i februar 2008, etter at fornærmede hadde blitt avhørt andre gang. Og etter å ha fått tilgang til politiavhørene.

Saken ble nemlig henlagt i 1999 da politiet mente at forklaringen til den da syv år gale gutten ikke holdt. Den ble først gjenopptatt i forbindelse med etterforskningen som ledet til at Andersen ble pågrepet i januar 2008.

I avhør i 1999 forklarte Andersen bare at han hadde fjernet såpe fra ansiktet hans, uten å gi noen detaljer om noen finger.

- Hvorfor nevnte du det ikke i avhør at du brukte fingeren for å fjerne såpe fra nese og munn, ville statsadvokat Per Egil Volledal vite.

- Det var ikke noe grunn til å fortelle noe mer enn at jeg hadde hjulpet den gutten med å fjerne såpen. Jeg gikk ikke i detalj, slik jeg nå hører at du ville ha hatt det, sa Andersen i retten.

Kom tilbake til svømmeanlegget

Han forklarte videre at han etter å ha fjernet såpe fra guttens ansikt gikk inn i badstuen igjen.

- Da jeg hadde sittet der inne i cirka fem minutters tid, så kommer gutten inn og setter seg foran meg, rett foran badstuovnen. Der sitter han i cirka fem-seks-syv minutter, og jeg har ingen kontakt med ham. Etter disse minuttene går han ut igjen i garderobeanlegget, og gikk mest sannsynlig hjem: han gikk i hvert fall ut av anlegget, sa Andersen.

Andersen forklarte videre at han kom tilbake til svømmeanlegget ved senere anledninger, og at han hadde sett gutten igjen ved en annen anledning, sammen med broren.

Pågrepet i badstuen

To måneder etter den angivelige voldtekten ble Andersen pågrepet

- Etter denne episoden har jeg vært ute der den vinteren tre ganger. Den tredje gangen, det kan ha vært den fjerde, satt jeg i badstuen da to polititjenestemenn kommer inn og ønsker å ha meg med inn til avhør, hvorpå jeg forklarer meg om saken. Det er cirka to måneder etter det påståtte overgrepet, sa Andersen.

Han sa i retten at han ikke utelukket at det kunne ha skjedd gutten noe før han fjernet såpe fra ansiktet hans.

- Jeg satt jo inne badstuen, så jeg vet ikke hva som har skjedd før. Jeg kan ikke sitte her og påstå at fornærmede ikke har vært utsatt for noe. Det er i hvert fall ikke meg, sa Andersen.

Andersen har innrømmet 16 overgrep av de 66 overgrepene han er tiltalt for. Han innrømmer imidlertid bare delvis straffskyld for ni av de 16 overgrepene.

Overgrepene i titalen strekker seg over en periode fra 1999 til 2006, mens Andersen selv hevder at han ikke forgrep seg mot noen før i 2003, etter å ha fått en psykisk knekk året i forveien.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus