Gransker 23 soldater

BRENT: En palestiner blir behandlet for brannskader på et sykehus i Gaza under Operasjon Støpt bly. Blant tilfellene som nå blir gransket er bruk av fosfor mot sivile under krigen. Foto: Scanpix
BRENT: En palestiner blir behandlet for brannskader på et sykehus i Gaza under Operasjon Støpt bly. Blant tilfellene som nå blir gransket er bruk av fosfor mot sivile under krigen. Foto: Scanpix

<pIsraelerne gransker soldater som brøt ordre og drepte sivile palestinere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Ifølge den anerkjente israelske organisasjonen B’Tselem er 21 av disse tilfeller der sivile palestinere kom til skade eller ble drept under konflikten. Operasjon Støpt bly varte i tre uker rundt årsskiftet i fjor.

Mer enn 1300 palestinere ble drept, blant dem over 400 barn. 13 israelere mistet livet i operasjonen, som var en reaksjon på raketter skutt mot Israel.

Ødeleggelsene i Gaza var enorme, og anklager om krigsforbrytelser har vært mange.

Les ABC Nyheters reportasje fra Gaza her.

Nå har det israelske militærpolitiet iverksatt gransking. Men granskningen er rettet mot enkeltsoldater, ikke operasjonen som helhet.

Skjøt sivile med hvite flagg

Militærpolitiet har ikke ønsket å si hvilke episoder som granskes, men ifølge B’Tselem har myndighetene henvendt seg til organisasjonen for hjelp til å koordinere vitner. Det fører til at organisasjonen har kunne sette opp ei liste med episoder under granskning.

Blant episodene er drap på sivile som holder opp hvite flagg. Dette skal ha tatt livet av Ria Abu Haja og dattera Majda Abu Hajaj i den vesle landsbyen Jouer al-Dik, som ble jevnet med jorda av israelske tanks.

I ett tilfelle ble åtte medlemmer av samme familie drept av en fosforbombe på samme sted.

Brukte sivile som levende skjold

Minst fire tilfeller handler om palestinere som er såret eller drept mens de signaliserte at de ikke var stridende. I byen Khan Younis ble ei kvinne drept, mens hun holdt opp et hvitt flagg. En ambulansesjåfør som kom til å hjelpe, ble skadd i samme hendelse.

Ved tre tilfeller skal israelske soldater har brukt sivile palestinere som menneskelige skjold. Blant dem var et barn. I Beit Lahiya nord på Gaza-stripen skal også en hel familie ha blitt brukt som levende skjold.

Det israelske forsvaret reagerer på at menneskerettighetsorganisasjonen offentliggjør informasjon om granskningen. I følge en uttalelse har undersøkelsene så langt vist at ingen soldater har begått kriminelle handlinger.

- Resultatene så langt viser at IDF (Israels forsvarsstyrke, journ.anm) handlet i tråd med internasjonale regler, heter det i uttalelsen, ifølge israelske Ha'aretz.

Etterforsker kun soldater

B’Tselem mener etterforskningen som nå blir satt i verk ikke er tilstrekkelig. Militærpolitiet gransker bare tilfeller der soldater ikke adlød ordre. Dersom en soldat ble beordret til å begå overgrep mot sivile, ville det ikke blitt gransket. Heller ikke utvelgelsen av mål vil bli gjenstand for granskning.

- Dette gjelder bare soldater som har brutt ordre. Hæren kan ikke etterforske seg selv når det gjelder handlemåte. Når hærledelsen sier at hæren er den mest moralske i hele verden, så er det klart at den ikke kan etterforske seg selv, sier Sarit Michaeli ved B’Tselem til ABC Nyheter.

Hun sier det er langt fram fra granskning til eventuell domfellelse.

- Fram til nå er det kun en soldat som er blitt dømt. Han stjal et palestinsk kredittkort, sier hun.

Granskningene som nå blir satt i gang er et resultat av informasjon fra tre menneskerettighetsoganisasjon, samt hærens egne debriefinger.

Den israelske regjeringen har flere ganger slått fast at Gaza-krigen ikke skal granskes, til tross for internasjonale protester. Den kontroversielle Goldstone-rapporten slo fast at begge sider i Gaza-krigen har begått krigsforbrytelser.

Les også: Gaza-marerittet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus