LISBOA-TRAKTATEN:- Bra for Europa, vanskelig for Norge

Den tsjekkiske presidenten Vaclav Klaus holder pressekonferanse etter at han signerte Lisoboa-traktaten i Praha den 3. november (Foto: Srdjan Suki, EPA)
Den tsjekkiske presidenten Vaclav Klaus holder pressekonferanse etter at han signerte Lisoboa-traktaten i Praha den 3. november (Foto: Srdjan Suki, EPA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNå kan EU endelig bruke mer oppmerksomhet på å bygge et mer vitalt og konkurransedyktig Europa. Men for Norge blir det vanskeligere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
OM ARTIKKELFORFATTEREN

Petter Brubakk er direktør for næringsutvikling i NHO. Han vil jevnlig skrive en fast spalte for ABC Nyheter.

EU har de siste åtte årene brukt altfor mye tid og krefter på de svært omstendelige prosessene for å få vedtatt Lisboa-avtalen. Nå kan EU endelig bruke mer oppmerksomhet på å bygge et mer vitalt og konkurransedyktig Europa som kan skape flere arbeidsplasser for morgendagen. Lisboa-avtalen - som nå trolig kan tre i kraft ved nyttår - betyr økt demokrati og mer effektive beslutninger.


Det blir flere majoritetsbeslutninger. Politikkområder overføres til Europaparlamentet - EP. Det minsker avstanden mellom folk og politikk i EU-institusjonene. Parlamentet får mer makt og demokratiet i EU øker. Lisboa-traktaten gjør EU enklere å styre med en fast president i EP og et fast antall parlamentarikere.

Men for EØS-avtalen og Norge kan det bli vanskeligere:
Det blir mer krevende for oss å øke innflytelse ettersom Europaparlamentet får enda mer makt. EU med 27 medlemsland blir større og Norge marginaliseres ettersom færre kjenner til EØS-avtalen. Og jo oftere og flere endringer og utvidelser - jo mer utenfor blir Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Observatørrollen glemmes av EU og benyttes ikke av Norge. Det vil sannsynligvis også føre til en ytterlig reduksjon av kunnskapen om EFTA/EØS innad i EU-institusjonene da det ikke lenger blir opplagt hva som er EØS-relevant.

Fire konkrete problemområder for Norge:
1. Norge kan sies å være mer integrert i EU enn land som Storbritannia og Danmark og som en konsekvens av dette har det utviklet seg en noe merkelig norsk demokratimodell hvor vi:
- vil ha folkestyre - men er uten stemmerett i Europa
- vil ha innflytelse - men er uten deltakelse
- vil påvirke - men sitter på gangen

2. Henholdsvis 70 prosent av importen kommer fra EU og 80 prosent av eksporten går til EU. EU er avgjørende for norsk verdiskapning og norske arbeidsplasser. En konsekvens av EØS, Schengen og de nær 60 avtalene Norge har med EU allerede i dag er at der er:
- EU som har initiativretten
- EU som bestemmer regelverket
- EU som fortolker hva som er rett

3. Når Lisboa-traktaten trolig implementeres fra nyttår blir dette ytterligere forsterket blant annet fordi:

- Traktaten sprer makten til flere fora hvor Norge ikke er representert: Europaparlamentet får initiativrett og makt og kommisjonen vil i større grad gjenspeile den politiske sammensetningen i parlamentet. Norge har i utgangspunktet ikke bedret sin posisjon overfor parlamentet ved å for eksempel fjerne vår nasjonale ekspert som var tilknyttet der.

- Maktfordelingen mellom EU og medlemsland tydeliggjøres og landene skal alltid kunne uttale seg om EU-rettsakter før de har sin ikrafttredelse. Men hva med Norge? Vi opplevere allerede i dag at mange i Kommisjonen hverken vet hva EØS-avtalen er eller husker å inkludere EØS-landene når det er relevant.

4. Alt dette gjør det europeiske fellesskapet til en effektiv møteplass, hvor Norge er effektivt utelukket. Disse forholdene har vi til nå dels kunnet jobbe under fordi vi har deltatt og fulgt med som observatør i ulike fora, komiteer, råd og utvalg. I tillegg har regjeringen siden 2006 jobbet med en mer aktiv europapolitikk mot hovedtyngden opp mot Kommisjonen, som i realiteten bare har avdekket hvor mye vi ikke er med på.

Og med Lisboa blir dette ikke bare utfordrende; det blir et problem for Norge.