Kjøpte Iphone - fikk hårvoks

På en tilsvarende annonse som denne slo Patrick Unnerud Jensen (18) til. Resultatet var at han betalte 4100 kroner for hårvoks og luftfriskere. (Foto: Privat / Faksimile)
På en tilsvarende annonse som denne slo Patrick Unnerud Jensen (18) til. Resultatet var at han betalte 4100 kroner for hårvoks og luftfriskere. (Foto: Privat / Faksimile)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Det var en lærepenge for meg, sier Patrick Unnerud Jensen (18), som bestilte en mobiltelefon og fikk hårvoks og luftfriskere. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): - Neste gang jeg handler på internett skal jeg møte vedkommende ansikt til ansikt med varen. Dette var en lærepenge for meg, sier Patrick Unnerud Jensen (18) til ABC Nyheter.

Sommeren 2008 ble han og 18 andre svindlet av en Oslo-mann (28) på annonsetorget Finn.no. 28-åringen annonserte ut mobiltelefoner under falskt navn. Men når kjøperne betalte ved postoppkrav var det aldri mobiltelefoner i eskene.

Honning, hyssing og hårvoks

Derimot kunne det være honning, hyssingruller, bruksanvisninger eller, i Patricks tilfelle, hårvoks og luftfriskere.

- Det var en boks med hårvoks og noen luftfriskere til å ha på badet. Helt alminnelige greier du får kjøpt på dagligvarebutikken, sier Unnerud Jensen.

Selv betalte han 4100 kroner for innholdet. Summene 28-åringen svindlet for varierte mellom 3000 og i overkant av 4000 kroner. Unnerud Jensen forteller at han ble irritert da han åpnet pakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg bare ristet på hodet og ble oppgitt. Og irritert. Så gikk jeg til politiet med det, sier han.

Normal

Finn-annonsen beskriver han som helt normal.

- Jeg hadde en kamerat som hadde kjøpt tilsvarende telefon på tilsvarende måte. Så jeg gjorde det samme. Men jeg endte opp med noe ganske annet, sier Unnerud Jensen.

- Hvordan var kontakten med selgeren?

- Jeg sendte han en melding, og ga han adressen og det han trengte. Så sendte jeg et par meldinger med han, men ikke mer enn det. Det var bare kontakt over sms, sier 18-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengsel

28-åringen erkjente straffskyld for telefonbedrageriene, og han er nå dømt for alle forholdene i Oslo tingrett. I tillegg er han dømt - under dissens - for flere andre, grove bedragerier, ved at han ba tre forskjellige banker om lån til tre forskjellige biler. Etter å ha fått lånene kjøpte han bilene, to BMW-er og en Hummer, og sendte dem til Libanon. Bilene ble imidlertid beslaglagt i Antwerpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ble derfor dømt til ett års fengsel, hvorav seks måneder ble gjort betinget. Han må i tillegg betale erstatning til samtlige av personene han svindlet.

- Vi har ikke tatt stilling til en anke ennå, vi vurderer det fremdeles. Vi er fornøyde med at min klient ble frifunnet for underslag av en leiebil, og at det var dissens i postene som omhandlet bedragerier mot bankene, sier 28-åringens forsvarer, advokat Marius Sandvig, til ABC Nyheter.

- Angrer

Han forteller at 28-åringen utførte svindelen mot Unnerud Jensen og de andre privatpersonene for å få penger. Sandvig understreker at 28-åringen er en angrende synder.

- Han angrer. Og han vil erstatte tapene de har hatt, sier Sandvig.

Det setter Unnerud Jensen pris på.

- Det var deilig å høre. Jeg trodde nesten saken var glemt, og har prøvd å fortrenge tapet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere råd

Ansvarlig for forbrukertrygghet i Finn.no Lars Vinden sier til ABC Nyheter at forskuddsbetaling er vanlig, og at det i de fleste tilfellene går bra. Likevel anbefaler han å bruke betalingsgarantien nettstedet tilbyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det fungerer som en depositumskonto, hvor pengene overføres til selger når man har fått varen. Bruker man den er man trygg, sier Vinden.

Tjenesten er ikke gratis, men koster som regel 0,5 prosent av kjøpesummen. For transaksjoner under 1000 kroner koster det fem kroner ved bankoverføring.

Vinden påpeker også at man må være på vakt mot tilbud som er for gode til å være sanne, samt transaksjoner til utlandet.

- Er man i tvil er det bare å ta kontakt med vårt kundesenter, så kan vi vurdere annonsen og annonsøren, sier Vinden.

Mange saker

Politiadvokat Mona Brandmo ved Oslo politidistrikt sier til ABC Nyheter at 28-åringen opererte med to-tre forskjellige navn, og en av overføringene ble sporet til mannens bankkonto fant politiet raskt fram til andre saker som også kunne knyttes til ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi fikk inn anmeldelser fra det ganske land på den typen bedragerier, sier Brandmo.

Hun understreker at man som forbruker må ta lærdom av slike saker.

- Han reklamerte med at telefonen var ny og ubrukt, og at han solgte den fordi han hadde fått en ny. Men om det hadde vært tilfelle kunne han bare byttet den i butikken og fått tilbake pengene. Man må ikke bare la seg blende av en lav pris, sier Brandmo.