Afrikansk helomvending

<font face="Arial Unicode MS" size="3">STERKT SIGNAL: U-landene har sendt et veldig sterkt signal om at de ikke godtar lave, uforpliktende utslippsmål, mener Bård Lahn i Norges Naturvernforbund. (Foto: <a href="http://www.iisd.ca/climate/rccwg7/">iisd</a>)</font>
STERKT SIGNAL: U-landene har sendt et veldig sterkt signal om at de ikke godtar lave, uforpliktende utslippsmål, mener Bård Lahn i Norges Naturvernforbund. (Foto: iisd)

<pDe afrikanske landene vil likevel fortsette klimaforhandlingene etter ekstraordinært møte. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARCELONA (ABC Nyheter): De afrikanske landene i klimaforhandlingene i Barcelona vil likevel delta i morgendagens planlagte forhandlingsmøter. De har imidlertid stilt en rekke krav til at i-landene må komme opp med klare krav til utslippskutt, og forbeholder seg retten til å bryte forhandlingene på et senere tidspunkt.

Ekstraordinært møte

På et ekstraordinært plenumsmøte i kveld ble det bestemt at 60 prosent av forhandlingstiden om en forlengelse av Kyoto-avtalen som gjenstår, skal brukes til å diskutere og konkretiseere i-landenes utslippsmål. Målet skal være å øke ambisjonene.

Les også: Full splittelse i klimaforhandlinger

Alle landene som omfattes av Kyoto-avtalen, deriblant Norge, må i løpet av denne tiden legge frem tall som viser hvor stor andel av kutt-løftene som skal tas i reelle utslippskutt i hjemlandet, hvor stor andel som skal tas i andre land og hvor stor andel som skal tas ved hjelp av endringer i bruk av land- og skogområder. Kravet fra u-landene er å komme så nær et utslippskutt på 40 prosent som mulig.

Bekrefter dyp mistillit

Møtet i Barcelona har så langt vist hvor dyp mistilliten mellom rike og fattige land i klimaprosessen er. Utviklingslandene krever at utslippene kuttes dramatisk, slik at man har en sjanse til å unngå ødeleggende tørke, oversvømmelser, mer dramatiske tropiske stormer og andre ødeleggende konsekvenser av global oppvarming.

- U-landene har med dette sendt et veldig sterkt signal om at de ikke godtar lave, uforpliktende utslippsmål. Som blant andre India sier, så må i-landene nå komme opp med klare mål. Hvis ikke ser det dårlig ut for muligheten for en avtale i København, sier Bård Lahn, klimarådgiver i Norges Naturvernforbund og medlem av den norske forhandlingsdelegasjonen.