- Jeg er nedsnødd i dokumenter

- Jeg er nedsnødd i dokumenter
- Jeg er nedsnødd i dokumenter

<pFolkemordtiltalte Radovan Karadžić hevder han ikke ønsker å boikotte rettssaken mot ham, men at han trenger mer tid. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram da han stilte i retten for første gang tirsdag.

Han viste til at han på fem måneder ikke har kunnet gå gjennom 1.300.000 sider med aktoratets materiale, i tillegg til 700.000 sider av hans eget materiale.

- Situasjonen er slik at jeg vil være en kriminiell dersom jeg hadde blitt med i denne rettssaken uten å være forberedt, sa Karadžić under rettssaken tirsdag.

- I hvem sin interesse er det at rettssaken ikke blir rettferdig utført? spurte han retorisk.

Han understreker at han ikke ønsket å boikotte rettssaken, uten at det tilfredsstilte domstolen.

Trenger mer tid

Dommer O-Gon Kwon svarte:

- Du gjentar bare dette du har sagt før når det gjelder tiden du har hatt. Vi har tatt dine klager til vurdering, og funnet at du har hatt tilstrekkelig tid. Det er retten og ikke den anklagde som bestemmer om en tiltalt er klar for rettsaken, sa Kwon.

Aktoratet ba så om at tiltalte blir tvunget til å møte i retten.

- Jeg er enig i at en tiltalt kan manipulere rettsforhandlingene. Men det gjør aktoratet. De ga meg ikke dokumentet før i mai. Jeg har hatt kun fem måneder på å forberede meg. Jeg er nedsnødd av materiale, sier han.

Karadžić boikottet rettssaken sist uke, og argumenterte for at han trengte mer tid til å forberede forsvaret sitt.

I et brev til dommerne mandag, sa Karadžić imidlertid ja til å stille på en høring.

Dersom han nekter å delta i de ordinære rettsforhandlingene, kan rettssaken blir ført uten ham.

Aktoratet sier de har vitner klare til å forklare seg allerede onsdag, og at Karadžić ikke vil trenge mer tid på å forberede seg på disse forklaringene.

- Jeg kan ikke gjøre dette i bit for bit . Jeg må se på saken i sin helhet. Jeg må se på vitnene en for en. Dette er ting som er så uklart at jeg ikke kan forberede meg til de første vitnene, sa Karadžić.

11 tilfeller av folkemord

Karadžić var leder for de bosniske serberne under krigen i Bosnia-Hercegovina mellom 1992 og 1995. Rundt 100.000 mennesker mistet livet under krigen.

Karadžić er anklaget for 11 tilfeller av folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Han nekter for anklagene, og i et eksklusivt intervju med ABC Nyheter, sier Karadžić at det ikke finnes beviser for at han deltok i, og beordret, etnisk rensing i Bosnia-Hercegovina.

I det samme intervjuet svarer han ikke på tiltalepunktet som gjelder massakren i Srebrenica, der 8000 gutter og menn ble skutt i juli 1995.

Les også: Kan aldri bevise etnisk rensing.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus