- Hanssen har tapt krigen

Finansavisens redaktør Trygve Hegnar slår i en leder fast at Bjarne Håkon Hanssen har  tapt krigen. Foto: Scanpix
Finansavisens redaktør Trygve Hegnar slår i en leder fast at Bjarne Håkon Hanssen har  tapt krigen. Foto: Scanpix

<pFinansavisens redaktør Trygve Hegnar slår i en leder fast at Bjarne Håkon Hanssen er blitt drevet fra skanse til skanse den siste tiden, og tapt krigen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjarne Håkon Hanssen drives fra skanse til skanse, mener Hegnar. Foto: ScanpixBjarne Håkon Hanssen drives fra skanse til skanse, mener Hegnar. Foto: Scanpix

Den tidligere helse- og omsorgsministeren har fått kritikk fra flere hold for sin overgang til PR-byrået First House.

Sprikende uttalelser fra ham og selskapsledelsen, samt stadige avisavsløringer, blant annet om en hybel i Oslo og kontakt mellom Hanssen og selskapet på et tidlig stadium, har skapt problemer for den tidligere politiske tungvekteren.

– Bjarne Håkon Hanssen drives fra skanse til skanse i en tofrontskrig. Det går sjelden bra, skriver Hegnar i en leder tirsdag. Redaktøren konkluderer med at Hanssen allerede har tapt denne krigen.

Hegnar ser ingen problemer med at Hanssen har valgt seg PR-bransjen, men synes både han og PR-byrået har håndtert saken på en merkelig måte.

– Utrolig

– Gitt at det faktisk finnes en karantenebestemmelse for statsråder som går fra regjeringen til det private næringsliv, er det utrolig at First House-partnerne ikke forutså problemene med Hanssens ansettelse og tiltredelsestidspunkt og mistanken og bråket hybelen ville vekke, skriver Hegnar.

Den andre fronten Hegnar referer til, er av det mer private slaget. I VG sto Hanssen fram og fortalte om brudd med kona og om en ny kjæreste, som var en tidligere underdirektør av ham i departementet.

– Statsskikken kan undergraves

Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen skriver i en leder at det er bra for Norge at folk går fra politikk til næringsliv, men «at det ikke er like greit å selge den opparbeidede kunnskapen man har fått som forvalter av fellesinteressene, til private aktører».

Redaktøren mener det er lett å tenke seg at Hanssen, hvis han så for seg en framtidig karriere som konsulent, langt på vei identifiserte seg med disse interessene også da han fortsatt var minister.

– Hvis de som har ansvar for å forvalte våres felles interesser, direkte eller indirekte identifiserer seg med private profittinteresser, undergraves hele vår statsskikk, skriver Braanen.

– Forsterker eliteinntrykket

Vårt Lands redaktør Helge Simonnes skriver i sin leder at Hanssen utsettes for et voldsomt kjør.

– Noe av skylden må han bære selv, ved at han og hans framtidige forretningspartnere har kommet med uklare og til dels motstridende opplysninger om hans nye jobb, skriver Simonnes.

– Hanssens overgang til PR-bransjen forsterker inntrykket av politikere som en elite som bruker tillitsverv til å skape sin egen karriere, heter det videre i lederen.

Dagens Næringslivs redaktør Amund Djuve slår på lederplass fast at det ikke er noe galt i at Hanssen «selger seg for sin egen markedsverdi», men konkluderer med at han kan ha brutt reglene.

– Om Hanssen har brutt det formelle regelverket, er ennå ikke avklart. Men det er lite som tyder på at han har levd opp til de uformelle reglene om å være overforsiktig, heter det i lederen. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus