- Drapet er en tragedie

BYGD I SJOKK: Flagget på halv stang ved Skaun ungdomsskole i Sør-Trøndelag mandag morgen. En 18 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap etter at en jente som gikk i 10. klasse på skolen ble funnet død natt til mandag. (Foto: Tor Aage Hansen / Scanpix)
BYGD I SJOKK: Flagget på halv stang ved Skaun ungdomsskole i Sør-Trøndelag mandag morgen. En 18 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap etter at en jente som gikk i 10. klasse på skolen ble funnet død natt til mandag. (Foto: Tor Aage Hansen / Scanpix)

<pTragedien i Skaun, der 15 år gamle Oda Moe ble drept, preger lokalsamfunnet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriseteamet i Skaun kommune i Sør-Trøndelag drev mandag sorgarbeid i lokalsamfunnet etter at den 15 år gamle Oda Moe ble drept søndag. En 18 år gammel mann har tilstått drapet.

- Ingenting tyder på at drapet er begått i affekt, sier lensmann Arve Nordtvedt til Dagbladet.

- Betyr det at politiet mener at drapet var planlagt?

- Det kan jeg ikke bekrefte nå, men det er helt klart noe vi må se på videre, sier Nordtvedt.

18-åringen er nå siktet for forsettlig drap, men politiet utelukker ikke at siktelsen kan utvides til overlagt drap.

18-åringens forsvarer Torfinn Svanem sier til avisen at han er kjent med politiets vurderinger, og at den siktede ikke vil bli overrasket om siktelsen blir utvidet.

Et sjokk

– Det er et sjokk, og litt uvirkelig for oss, sier sogneprest Stein Ellinggard i Børsa og Skaun til NTB. Han er medlem av kommunens kriseteam, og deltok blant annet da familiene til de to ungdommene – drapsofferet og den angivelige gjerningsmannen – møttes til en felles samling på Skaun lensmannskontor mandag formiddag.

– Det var veldig sterkt. Det er viktig å få fram at dette er en tragedie som rammer mange, og noe vi står sammen om, sier Ellinggard.

Minnestund

Tirsdag skal det holdes minnestund på Skaun ungdomsskole for den drepte jenta, og tirsdag klokka 18 blir det en samling i Børsa kirke, med åpen kirke utover kvelden.

Først mandag kveld bekreftet politiet at den drepte jenta er 15 år gamle Oda Moe fra Skaun. Det var da for lengst kjent i lokalsamfunnet, og politiets tilbakeholdenhet hindret aldri kriseteamets arbeid.

Politiet opplyste mandag kveld at de pårørende har bedt om at media ikke publiserer bilder av jenta.

Uforbeholden tilståelse

18-åringens forsvarer, advokat Torfinn Svanem, opplyser til NTB at hans klient «har avgitt en uforbeholden tilståelse» om det som har skjedd.

18-åringen er siktet for forsettlig drap og blir framstilt for varetektsfengsling tirsdag, opplyste politiadvokat Helene Harsvik i Sør-Trøndelag politidistrikt på en pressekonferanse i Trondheim mandag formiddag. Hun orienterte om drapet sammen med fungerende lensmann i Skaun, Arve Nordtvedt.

Politiet opplyste da at de «antok» at drapsofferet var den 15 år gamle jenta fra Skaun som ble meldt savnet søndag.

Oda Moe ble funnet død i området ved travbanen i Skaun klokka 23.30 søndag kveld. Politiet mener at drapet skjedde mellom klokka 18 og 19 samme kveld.

Bekymringsmelding

Politiet gir foreløpig få opplysninger om denne drapssaken. Men det er opplyst at den siktede 18-åringen ble pågrepet søndag klokka 22.45 på Oppdal, i en bil på vei sørover. På dette tidspunktet hadde politiet fått en bekymringsmelding om mannen. Innholdet i denne bekymringsmeldingen vil ikke politiet si noe om.

– Han har gitt en forklaring som underbygger siktelsen. Vi er i en tidlig fase og kan ikke gi detaljer rundt hendelsen, sa Nordtvedt.

Dette innebærer at politiet ikke har gitt opplysninger om hvordan drapet har skjedd eller om et eventuelt drapsvåpen. Det er heller ikke gitt opplysninger om hva som kan være motiv for drapet.

18-åringen ble avhørt av politiet natt til mandag, med forsvareren til stede.

– Han er innforstått med situasjonen og vil samtykke i midlertidig fengsling. Han er sterkt medtatt av det som har skjedd. Også for ham er dette en dyp personlig tragedie, sier Torfinn Svanem.

– Følger vår kriseplan

Skaun ungdomsskole satte mandag i verk sin kriseplan, med informasjon til elevene og tilbud om samtaler med representanter for kommunens kriseteam.

– Vi følger vår kriseplan, sier konstituert rektor Anbjørg Rønning til NTB. Hun vil ikke gå i detalj, men opplyser at elevene er informert ved «hjelp av politiet og kriseteamet».

– Kriseteamet er stadig tilgjengelig, sier Rønning.

Ordfører Jon P. Husby i Skaun opplyser at det mandag flagges på halv stang på offentlige bygninger i kommunesenteret Børsa, og at det vil bli holdt åpen kirke.

– Tankene går til de pårørende og familiene, sier Husby. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus