Kvinne døde etter svineinfluensa-vaksine

Til nå er cirka 300.000 personer i Norge blitt vaksinert mot svineinfluensa. Totalt er det rapportert om mulige bivirkninger hos åtte av disse personene. I Sverige er fem døde etter vaksinering.  (Foto: EPA / Carsten Rehder)
Til nå er cirka 300.000 personer i Norge blitt vaksinert mot svineinfluensa. Totalt er det rapportert om mulige bivirkninger hos åtte av disse personene. I Sverige er fem døde etter vaksinering.  (Foto: EPA / Carsten Rehder)

<pEn kvinne i 20-årene fra Oslo døde lørdag, tre dager etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensa, opplyser Statens legemiddelverk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen hadde en underliggende hjertesykdom, og ble onsdag vaksinert med Pandemrix. Lørdag døde hun uventet. Foreløpige resultater viser imidlertid at dødsfallet ikke har noen sannsynlig sammenheng med svineinfluensavaksinen, opplyser Legemiddelverket.

Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk sier til ABC Nyheter at det ikke er mulig helt å utelukke at dødsfallet skyldes vaksinen, men at det ikke er sannsynlig.

Ikke sannsynlig sammenheng

- Det var viktig å få undersøkt sammenhengen, og derfor ble hun obdusert raskt. Resultatene av obduksjonen viser at dødsfallet ikke har noen sannsynlig sammenheng med vaksinen, sier Hortemo, som understreker at det alltid er trist når et ungt menneske dør.

Han kan ikke si noe om graden av sannsynlighet.

- Vi mener resultatene viser at dette er en død som er uavhengig av at hun fikk vaksine. Men det vil være for bombastisk å utelukke at dødsfallet har noen sammenheng med vaksinen, sier han.

Tilknytning til vaksinen

Statens legemiddelverk mener likevel det er viktig å informere om dødsfallet.

- Grunnen til at vi går ut med dødsfallet er at det har skjedd i tilknytning til vaksinen, altså tre døgn etter hun fikk satt sprøyten, sier Hortemo.

Han mener det er liten grunn til bekymring.

- Det er viktig å ha klart for seg at når man vaksinerer så mange, vil vi få noen dødsfall som sammenfaller i tid med vaksineringen, selv om det ikke er noen sammenheng, sier Hortemo.

Endrer ikke anbefalinger

- Forventer dere flere kritiske røster mot vaksinen og deres anbefalinger etter dette?

- Nei, vi tror ikke det. Vi tror folk har sett at det er en alvorlig influensa for de i risikogruppene. Vi endrer ikke våre anbefalinger etter denne hendelsen. Men isolert sett er det tragisk, svarer overlegen.

Hortemo forteller at 500.000 vaksinedoser er sendt ut, mens 300.000 personer er vaksinert, i Norge. Lørdagens dødsfall er det første i Norge i tilknytning til vaksinen. I Sverige har 1,4 millioner personer blitt vaksinert. Der har de hatt fem dødsfall i tilknytning til vaksinen. Ingen har så langt konstatert sammenheng mellom vaksinen og dødsfallene.

Les også: Fem svensker er døde etter vaksinering | ABC Nyheter

Av de 300.000 nordmennene som har fått vaksine, er det totalt rapportert om mulige bivirkninger hos åtte personer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus