Karzai utropt til seierherre i Afghanistan

<font face="Myriad, Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular" class="Apple-style-span">Søndag opplyste Abdullah at han trakk seg som kandidat fordi han ikke hadde tro på at en ny valgomgang ville foregå uten fusk. Foto: AP/Scanpix.</font>
Søndag opplyste Abdullah at han trakk seg som kandidat fordi han ikke hadde tro på at en ny valgomgang ville foregå uten fusk. Foto: AP/Scanpix.

<pAndre omgang i presidentvalget i Afghanistan blir avlyst, sier lederen for landets uavhengige valgkommisjon. Kommisjonen ønsker ikke å holde et valg med bare én kandidat.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Afghanistan

* 20. august: Ved første runde i presidentvalg i Afghanistan får sittende president Hamid Karzai over 50 prosent av stemmene, og utroper seg til valgvinner.

* 19. oktober: Den FN-støttede valgklagekommisjonen kunngjør at flere hundre tusen stemmer fra 210 valglokaler må forkastes på grunn av valgfusk. Dermed har Karzai likevel ikke over 50 prosents oppslutning.
* 20. oktober: Etter internasjonalt press går Karzai med på at det blir arrangert en andre valgomgang mellom ham og hans nærmeste utfordrer, Abdullah Abdullah, 7. november.
* 1. november: Abdullah trekker seg fra andre valgomgang, fordi han mener valget ikke vil bli fritt og rettferdig.
* 2. november: Det blir klart at den andre valgomgangen avlyses.

Den andre valgomgangen skulle etter planen vært holdt kommende lørdag, men i helgen trakk utfordreren Abdullah Abdullah seg fordi han frykter mer valgfusk. Dermed ville sittende president Hamid Karzai være eneste kandidat.

Valgkommisjonen kom derfor mandag fram til at lørdagens stemmegivning ikke skal gjennomføres.

– Det ville være latterlig å holde valg med bare én kandidat, sier en ikke navngitt vestlig diplomat til nyhetsbyrået DPA.

Valgfusk

Karzai vant første omgang i presidentvalget 20. august med solid flertall. Men etter at påstander om omfattende valgfusk førte til at mange stemmer ble telt opp på nytt, ble det klart at Karzai ikke hadde fått nok stemmer til å unngå en andre valgomgang.

Abdullah Abdullah har sagt han er åpen for forhandlinger som kan føre til at flere av hans tilhengere får plass i en framtidig regjering.

Politiske analytikere mener den nå gjenvalgte presidenten må gi innrømmelser for å få i stand et politisk kompromiss med Abdullah. Samtidig vil verdenssamfunnet trolig være lettet over at afghanerne unngår en ny valgomgang.

Taliban

Det har blant annet hersket frykt for at islamistmilitsen Taliban kunne komme til å angripe valglokalene. Sikkerhet var et hovedtema for møter mellom afghanske tjenestemenn og FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som mandag kom på uventet besøk til Kabul.

– Generalsekretæren vil forsikre det afghanske folket om FNs fortsatte støtte til utvikling av landet. Den humanitære hjelpen som FN gir millioner av afghanere hver dag, vil fortsette, het det i en kunngjøring fra verdensorganisasjonen.

Det regnes som en fordel for USAs president Barack Obama at Karzai nå fortsetter som afghansk president uten protester fra Abdullah Abdullah. Diplomater sier det nå blir lettere for Obama å sende opp til 40.000 nye amerikanske soldater til Afghanistan. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus