Taliban får skylden for terrorangrep i Pakistan

<font face="Myriad, Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular" class="Apple-style-span">Soldater holder vakt nær stedet for den voldsomme eksplosjonen som mandag drepte minst 34 mennesker i Rawalpindi rett sør for Pakistans hovedstad Islamabad. Taliban får skylden for aksjonen. Foto: REUTERS / Faisal Mahmood / SCANPIX</font>
Soldater holder vakt nær stedet for den voldsomme eksplosjonen som mandag drepte minst 34 mennesker i Rawalpindi rett sør for Pakistans hovedstad Islamabad. Taliban får skylden for aksjonen. Foto: REUTERS / Faisal Mahmood / SCANPIX

<pTaliban får skylden for angrepet mot den pakistanske byen Rawalpindi, der minst 34 mennesker ble drept. Pakistans regjering trapper opp jakten på islamistgeriljaens ledere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om bombeangrep i Pakistan den siste måneden

* 2. november: Minst 20 personer drept i et selvmordsangrep i Rawalpindi

* 28. oktober: Mellom 90 og 120 mennesker drept da en eksplosjon rammet kvinnenes marked i Peshawar

* 16. oktober: 13 mennesker drept da tre selvmordsbombere angrep en politistasjon i Peshawar

* 15. oktober: Minst 28 mennesker, inkludert ni angripere, drept under tre angrep mot sikkerhetsinstallasjoner i Lahore. En bilbombe drepte elleve mennesker i Kohat-distriktet nordvest i landet

* 12. oktober: 41 mennesker, deriblant seks sikkerhetsoffiserer, drept av en selvmordsbomber ved et marked i Shangla-distriktet nordvest i landet

* 10. oktober: 23 mennesker, deriblant de 14 angriperne, drept under et angrep på hærens hovedkvarter i Rawalpindi

* 9. oktober: 53 mennesker drept av en selvmordsbomber i Peshawar(Kilde: AP, NTB)

En selvmordsbomber utløste mandag en sprengladning i et travelt forretningsområde i Rawalpindi, som ligger rett sør for Pakistans hovedstad Islamabad. Mange av de drepte skal være eldre mennesker som sto i kø utenfor en bank for å ta ut pensjonspenger.

– Det var en enorm eksplosjon, og røyk stiger til værs fra stedet, fortalte øyenvitnet Nasir Naqvi til nyhetsbyrået Reuters. Ingen tok på seg skylden for angrepet, men Taliban har den siste tiden trappet opp sine angrep mot militære og sivile mål i Pakistan.

Døde eller levende

Mistanken ble derfor straks rettet mot den islamistiske militsen. Regjeringen i Pakistan har utlovt en belønning tilsvarende 3,5 millioner kroner per hode til den eller de som får tak i tre av Talibans fremste ledere – døde eller levende.

– Disse folkene er uten tvil drapsmenn og bør bli straffet, til skrekk og advarsel for andre. Vi ber dere hjelpe den pakistanske regjeringen slik at disse folkene kan få det de fortjener, het det i annonser på førstesidene i flere aviser mandag.

Den mest kjente av de tre som nå får en millionpris satt på sine hoder, er Hakimullah Mehsud. Hakimullah regnes som den øverste sjefen for Taliban i Pakistan, og tilhører ifølge BBC samme klan som den tidligere lederen Baitullah Mehsud, som ble drept i et amerikansk angrep i august i år.

Svarer på offensiv

Pakistans regjeringshær har satt i verk en storoffensiv mot Hakimullah Mehsuds geriljastyrker i Sør-Waziristan, en fjellregion nordvest i landet nær grensen mot Afghanistan. Islamistgeriljaen forsøker å svare på denne offensiven med å angripe mål i pakistanske byer.

I forrige uke eksploderte en bilbombe i en sentrumsgate i Peshawar, som er hovedstad i den uroherjede North West Frontier-provinsen. Nesten 120 mennesker ble drept i denne terroraksjonen, mens rundt 200 andre kom til skade.

FN sendte mandag ut en kunngjøring der det het at organisasjonen med umiddelbar virkning henter ut alle utenlandske ansatte fra det nordvestlige Pakistan. En talskvinne sa at dette vil ramme langsiktige hjelpeprosjekter, men ikke akutt nødhjelpsarbeid. (©NTB)

Personvernpolicy