Milliontilbud til Larssons samboer

Stieg Larssons Millenium-trilogi er også spilt inn som film. Her fra Jenta som lekte med ilden. Foto: Filmweb.
Stieg Larssons Millenium-trilogi er også spilt inn som film. Her fra Jenta som lekte med ilden. Foto: Filmweb.

<pStieg Larssons far og bror vil slutte fred med livsledsageren til den avdøde suksessforfatteren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien til Stieg Larsson, den svenske krimforfatteren som døde før hans «Millenium»-trilogi ble en kultsuksess på verdensbasis, har tilbudt Larssons livsledsager et forlik for å gjøre slutt på striden om hans arv, melder Svenska Dagbladet.

Larssons far Erland og bror Joakim har tilbudt Larssons samboer i 32 år, Eva Gabrielsson, 20 millioner svenske kroner.

Millenium-trologien har blitt et fenomen i Sverige og utlandet, er oversatt til mer enn 30 språk og gjort om til film.

Larsson, som jobbet som journalist i Stockholm før han skrev trilogien, fikk ikke leve til å oppleve den fenomenale suksessen. Han døde i november 2004 av et hjerteanfall i en alder av 50 år, et år før den første boken i serien ble publisert.

Uten testamente

Siden Larsson og Gabrielsson var ugifte, barnløse og han døde uten å etterlate et testamente har bokrettighetene og arven, som økte voldsomt med bøkenes store suksess, gått til faren og broren ifølge svensk lovgivning.

Erland og Joakim Larsson vil kontakte Gabrielssons advokat mandag med tilbudet.

- Vi har hele tiden ønsket å komme til en avtale med henne, men hun har nektet å snakke med oss alle disse årene, sier Erland Larsson til avisen.

- Hun var en del av Stiegs liv. Hun burde leve komfortabelt. Vi kan gi henne 20 millioner kroner uten noen forpliktelser. Men hun må ringe og akseptere tilbudet, sier Joakim Larsson.

Offentlig krangel

Hva arven totalt beløper seg til er ikke kjent.

I årene siden Stieg Larsson døde har de to partene ført en offentlig krangel om arven. Gabrielsson har argumentert for at Larssons familie burde ha frasagt seg sine rettigheter, siden «Erland og Joakim aldri var del av våre liv».

Larssons bøker beskriver et mørkt og voldelig Sverige breddfullt av statlige og familiehemmeligheter, og følger livene til gravejournalisten Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, en opprørsk hacker som har blitt detektiv.

Trilogien har solgt mer enn 20 millioner eksemplarer i Europa alene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus