– Haakon Lie var CIA-informant

Washington, Desember 1948: Sekretær i LO Haakon Lie (th) hilser på USAs arbeidsminister Maurice Tobin. Lie var medlem av en fagforeningsdelegasjon som besøkte USA. Foto: AP.
Washington, Desember 1948: Sekretær i LO Haakon Lie (th) hilser på USAs arbeidsminister Maurice Tobin. Lie var medlem av en fagforeningsdelegasjon som besøkte USA. Foto: AP.

<pI materiale fra 50-tallet som er funnet i det amerikanske statsarkivet, kommer det fram at Haakon Lie var informant for CIA.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var forfatteren Frode Nielsen som gjennom sitt arbeid med boka «Tause menn» kom over et CIA-notat fra 1956 som nå har blitt nedgradert i det amerikanske statsarkivet. Det viser at den avdøde arbeiderpartimannen Haakon Lie leverte informasjon til den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, melder NRK.

Notatet er fra Lies kontaktmann i CIA. Der kommer det fram at Lie tydelig var opptatt av at kanalen for informasjon måtte kun være dem imellom. Det har tidligere vært mistanke om at Lie hadde kontakt med CIA, men da han levde, nektet han å kommentere dette.

– Det viser at han hadde en sentral rolle i å informere amerikanerne direkte. Og det var ikke hvem som helst han informerte, han informerte dem som drev politisk krigføring fra amerikansk side under den kalde krigen, sier Nielsen.

Ifølge papirene skal det ha vært snakk om informasjon av begrenset karakter. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus