Gjenvalgt etter dramatikk

Ole-Anton Teigen som søndag ble gjenvalgt som leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag på lagets landsmøte på Gardermoen. Han går store utfordringer i møte. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Ole-Anton Teigen som søndag ble gjenvalgt som leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag på lagets landsmøte på Gardermoen. Han går store utfordringer i møte. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

<pSplittelse i Norsk Bonde- og småbrukarlag fikk lederkandidat til å tekke seg.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Småbrukarlaget og Teigen
*Norsk Bonde- og Småbrukarlag (NBS) ble stiftet i 1913.
*NBS er en faglig og næringspolitisk organisasjon for bønder og småbrukere.
*NBS forhandler sammen med Bondelaget om landbruksoppgjørene.
*Laget har om lag 7.000 medlemmer, organisert i 260 lokallag og 18 fylkeslag.
*Ole-Anton Teigen ble søndag gjenvalgt for to nye år. Valgkomiteens kandidat, Merete Furuberg, trakk sitt kandidatur.
*Ved landsmøtet i 2007 ble Teigen valgt med 48 mot 44 stemmer.
*Teigen er 55 år gammel og småbruker i Lyngen i Troms.
*Han er aktiv i SV og har i mange år vært kommunestyremedlem i Lyngen. Han var fylkestingsrepresentant fra 2003 til 2007 og første vararepresentant til Stortinget fra 2001 til 2009.
Kilde Wikipedia og NBS. (©NTB)

– Jeg har sett nok, jeg går. Jeg stiller ikke som lederkandidat. Jeg trekker meg fra styret i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, sa valgkomiteens lederkandidat Merete Furuberg.

Hun ble oppfordret av landsmøtet om å stille i valget eller å være med i styret, men avslo dette.

Resultatet var at Ole-Anton Teigen fra Troms som ble gjenvalgt som leder. Han får en tøfff jobb med å samle en organisasjon som er splittet av manglende tillit og bekyldninger om løgn.

45 av 101 stemmer var blanke under ledervalget på landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbrukarlag søndag.

Takket for tilliten

Teigen innrømmet at det er mye arbeid å gjøre for å gjenopprette tilliten. Han lover nå å arbeide for å samle Bonde- og Småbrukarlaget.

– Vi må klare å gå videre sammen, men jeg ser naturligvis av alle de blanke stemmene at man har et betraktelig forbedringspotensial, sa han til forsamlingen etter valget.

Teigen la vekt på at det er nødvendig med et sterkt og kampvillig Småbrukarlag, og at det er nødvendig å slåss sammen for de viktige sakene.

Dramatisk valg

Motsetningene i laget kom for alvor fram under valget av leder. Valgkomiteens vraking av Teigen falt mange tungt for brystet og komiteen måtte tåle kraftig kritikk for dette.

Valgkomiteen og dens leder Gunnar Eilertsen ble beskyldt for å ha satt hele organisasjonen i vanry, og å ha arbeidet for å fjerne Ole-Anton Teigen.

Teigen på sin side ble beskyldt for å ha løyet for fylkeslederne om sin rolle i forberedelsene til landsmøtet og valget.

Han ble også anklaget for å sette makt og posisjon foran rettferdighet og solidaritet.

Trakk seg

Debatten fikk Furberg til å trekke sitt kandidatur.

Landsmøtet oppfordret henne med stående applaus om å revurdere sitt standpunkt. Møtet tok en ekstra lang kaffepause for å forsøke å overtale henne og gi henne tid til å tenke seg om, men forgjeves.

Også valgkomiteens kandidat til vervet som politisk nestleder, Ståle Støen fra Hedmark, valgte å trekke sitt kandidatur.

Dermed ble Modolf Aukan fra Møre og Romsdal valgt til ny politisk nestleder for ett år. Katharina Sparstad fra Oppland ble ny organisatorisk nestleder. Hun var også valgkomiteens kandidat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus