Norskeid oljeplattform i full fyr

STÅR I BRANN: Dette bildet, gitt ut av PTTEP, viser hvordan det brenner på West Atlas-plattformen. (Foto: PTTEP/Scanpix)
STÅR I BRANN: Dette bildet, gitt ut av PTTEP, viser hvordan det brenner på West Atlas-plattformen. (Foto: PTTEP/Scanpix)

<pEtter å ha lekket olje ut i Timorhavet i ti uker, har en norskeid oljeplattform begynt å brenne utenfor nordkysten av Australia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var riggen West Atlas på Montara-feltet om lag 690 kilometer utenfor byen Darwin som begynte å brenne søndag.

West Atlas er en oppjekkbar rigg som tilhører norske John Fredriksens selskap Seadrill. I ti uker har det lekket olje fra riggen ut i Timorhavet, og brannen startet mens det pågikk arbeid for å stanse lekkasjen.

– Vi jobber med å slukke brannen. Det er pumpet inn sjøvann både ved hjelp av slukningsfartøyer og gjennom brønnen, sier kommunikasjonssjef Hilde Waaler i Seadrill til NTB.

West Atlas er leid ut til det thailandske operatørselskapet PTTEP. Selskapet melder at alle som oppholder seg i området, er i sikkerhet.

Lekkasje

Allerede den 21. august begynte det å lekke fra West Atlas, og forsøkene på å stanse lekkasjen var i lang tid mislykkede.

Søndag klarte PTTEP til slutt å stanse lekkasjen, men så tok West Atlas og brønnplattformen fyr idet selskapet forsøkte å fylle brønnen med slam for å tette den, sier australske tjenestemenn til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Australias råvareminister Martin Ferguson deltar verdensledende eksperter i arbeidet for å reparere brønnen og slukke brannen.

– De pågående operasjonene er konsentrert om reduksjon av brannens intensitet, sier han i en pressemelding.

Han forsikrer om at styresmaktene nå vil sette alle kluter til for å stanse brannen og lekkasjen så snart som mulig.

Oljesøl

Ifølge miljøvernere er et område på 15.000 kvadratkilometer allerede tilgriset av oljesølet fra den norskeide riggen.

Tjenestemenn i Jakarta fortalte i uken som gikk at det er funnet tusenvis av døde fisk og klumper av olje nær den indonesiske kysten. Oljen som har skapt fiskedøden, antas å stamme fra den lekke australske plattformen.

Paul Gamblin i miljøorganisasjonen WWF Australia sier brannen vekker sterk bekymring. Han beskriver oljelekkasjen fra West Atlas som en nasjonal miljøkrise og tror det kan bli vanskelig å slukke brannen.

– Det er enorme mengder petroleum der. Hvis brannen sprer seg på riggen, kan allslags farlige stoffer lekke ut, sier han til avisa The Australian.

– Vanskelig jobb

Seadrill erkjenner at det er alvorlig at utblåsningen har pågått i så lang tid.

– Det har vært en svært omfattende og kompleks oppgave å drepe denne brønnen. Man må bore et par kilometer ned i grunnen med et 20 centimeter tykt stålrør for å treffe på denne brønnen, sier kommunikasjonssjef Hilde Waaler.

Selskapet håper utblåsningen vil bli stanset så snart som mulig. Det er fortsatt uvisst hvor lang tid det vil ta.

– Det er klart at den største bekymringen vår er hva dette har medført av miljøskader i regionen, sier hun.

I sikkerhet

PTTEP melder søndag at i alt 113 personer oppholder seg på Seadrill-riggen West Triton, som ligger to kilometer fra West Atlas, og to skip i området. Alle skal være i sikkerhet. Overflødig personell er evakuert fra stedet.

Fra West Triton forsøker PTTEP nå å stabilisere oljebrønnen hvor brannen startet, og brannmannskaper er flydd inn fra fastlandet.

Det var usikkert hvor lang tid det ville ta å slukke brannen, men ifølge PTTEP ville det i beste fall skje allerede søndag. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus