USA legger press på palestinerne

ROSER: Statsminister Benjamin Netanyahu tok imot USAs utenriksminister Hillary Clinton i Jerusalem lørdag. Clinton roste Netanyahu for hans initiativ for å få forhandlingene med palestinerne igang igjen. (Foto: REUTERS / Dan Balilty / SCANPIX)
ROSER: Statsminister Benjamin Netanyahu tok imot USAs utenriksminister Hillary Clinton i Jerusalem lørdag. Clinton roste Netanyahu for hans initiativ for å få forhandlingene med palestinerne igang igjen. (Foto: REUTERS / Dan Balilty / SCANPIX)

<pUtenriksminister Hillary Clinton roser Israels statsminister Benjamin Netanyahu for kompromissvillighet. USA ser ut til å ha skiftet strategi i Midtøsten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem lørdag, i det som er det siste av en rekke forsøk fra USAs side på å myke opp partene i den fastlåste konflikten mellom Israel og palestinerne.

Tidligere på dagen hadde hun samtaler med palestinernes president Mahmoud Abbas i Abu Dhabi.

På en pressekonferanse etter møtet med Netanyahu viste hun liten forståelse for det palestinske kravet om at Israel må stanse byggingen av bosetninger på den okkuperte Vestbredden før forhandlinger kan komme på tale.

– Dette har aldri vært en betingelse, det har hele tida vært en del av selve forhandlingene. Vi er nå ved et punkt der vi forsøker å få i gang forhandlinger, hevdet Clinton, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Samtidig roste hun Netanyahu for å ha kommet med et «enestående» tilbud om begrensning av byggeaktiviteten.

– Kravet et hinder

Netanyahu selv er også oppgitt over det palestinske kravet om byggestans.

– Palestinerne skifter ståsted, og det hjelper oss ikke på veien mot fred. Kravet hindrer nye forhandlinger. Jeg mener vi rett og slett burde ta steget ut på veien mot fred og begynne vandringen, sa Netanyahu.

Den israelske statsministeren har foreslått å begrense utbyggingen på Vestbredden til 3.000 nye boliger. Disse boligene er allerede godkjent av regjeringen.

Det foregår også bygging av jødiske boliger i Øst-Jerusalem, men Netanyahu betrakter ikke disse boligene som bosetninger ettersom Israel har annektert denne delen av Jerusalem.

De jødiske bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem er imidlertid regnet som ulovlig blir fordømt internasjonalt.

Skifter tilnærming

USA ser ut til å ha skiftet taktikk i anstrengelsene for å stable en fredsprosess på beina i Midtøsten. Inntil nylig krevde Barack Obama full stans i den israelske bosettingen, men dette kravet ble moderert til «beherskelse» etter møter med Netanyahu i september.

I henhold til det såkalte Veikartet for fred fra 2003, som USA var sentral i utarbeidelsen av, kreves det at Israel stanser all aktivitet på Vestbredden.

USAs mål ser nå ut til å være å få partene til forhandlingsbordet så fort som mulig.

– I forhandlinger er det alltid krav som ikke kommer til å bli oppfylt. Vi håper at vi snart kan begynne samtaler der alle temaer kan forhandles om, sa Clinton, ifølge Bloomberg.

Palestinerne står inntil videre på sitt. President Mahmoud Abbas gjentok kravet om stans i den israelske bosetningskravet etter møtet med Clinton og viste til Veikartet for fred, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

– Samtalene med Clinton har ikke ført til noe gjennombrudd, sa Abbas’ talsmann Nabil Abu Rudeineh etter møtet. (©NTB)