Anbefaler bruk av munnbind

ANBEFALER BIND: Jo mer man hoster, jo viktigere er det å dekke til munnen for å hindre smitte, ifølge Helsedirektoratet.
ANBEFALER BIND: Jo mer man hoster, jo viktigere er det å dekke til munnen for å hindre smitte, ifølge Helsedirektoratet.

<pHelsedirektoratet anbefaler nå at folk som er smittet av svineinfluensa bruker munnbind. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog sier svineinfluensasyke kan bruke munnbind, uten at han dermed mener at de må bruke det.

– Det ligger en mild anbefaling i dette. Det vil være en skjønnsmessig vurdering. Jo mer man hoster, jo viktigere er det å dekke munnen for å hindre smitte, sier Guldvog til Aftenposten.

Til uken sender Helsedirektoratet ut 15 millioner slike bind til apotekene her i landet.

Ikke for friske

Friske trenger ikke å bruke munnbind såfremt de ikke skal være i nær kontakt med syke, mener smittevernleger.

Overlege Per Espen Akselsen ved Senter for smittevern ved Haukeland universitetssjukehus understreker at folk som er syke aller helst bør holde seg hjemme.

– Men hvis de må ut, anbefaler vi at de bruker munnbind. Det kan for eksempel være under transport. Munnbind gir god beskyttelse i kort tid. Men det gir ikke beskyttelse etter at bindet er gjennomfuktet. For et godt munnbind vil det være etter mellom en halv og en time, sier Akselsen.

Mindre smitte

En ny studie fra Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) viser at munnbind kan ha stor effekt.

– I studien ble familier med syke undersøkt, og det viste seg at var langt mindre smitte i de familiene der det ble brukt munnbind, sier Bjørg Marit Andersen, professor i hygiene og smittevern ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus