Med prinsipper

Krimforfatter Jørgen Gunnerud er ute med sin åttende bok «Byen med det store hjertet».
Krimforfatter Jørgen Gunnerud er ute med sin åttende bok «Byen med det store hjertet».
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJørgen Gunnerud skriver krim fra en verden vi kjenner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Jørgen Gunnerud

Født: 2 juni 1948

Yrke: krimforfatter på heltid, tidligere lærer på psykiatriske institusjoner. Han er også utdannet historiker.

Aktuell: Med sin åttende krimbok «Byen med det store hjertet».

Artig å vite: «Byen med det store hjertet» er navnet på en låt skrevet til en russerevy i 1938, gjort til en radiohit av blant annet Nora Brockstedt.


- Nei, det syntes jeg ikke noe om å være, sier Jørgen Gunnerud.

For et par år siden gav Dagbladet ham den tvilsomme æren av å bli kåret til norsk krims best bevarte hemmelighet. Han har han etablert seg som en kred-forfatter i norsk krimlitteratur.

- Det var litt morsomt da det kom, men i krimbransjen er det forventet at du skal selge. Så sett fra et kommersielt ståsted så er det ikke det beste, påpeker Gunnerud.

Han karakteriserer bøkene sine som en form for litterær krim. Språket er viktig, men det skal ikke være noe "litterært fiksfakseri", som han selv sier.

Usentimental helt

Nå er Gunnerud ute med sin åttende bok. Hans første kom i 1994. Det var et mordmysterium fra Finnmark som fikk navnet «Raymond Isaksens utgang».

«Norge har fått en ny, drivende god krimforfatter» skrev den gang Anne B. Ragde i Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår helt er Knut Moen. Han har vært en gjennomgangsfigur i Gunneruds krim siden begynnelsen. Til helt å være, er han svært lite helteaktig. Moen er en usentimental og hverdagslig Kripos-etterforsker som snakker rett fra levra og på egne premisser forsøker å løse flokene han får i hendene.

Når jeg leser får jeg en følelse av at det er Knut Moen som forteller, selv om du forteller i tredje person. Gjør du det med overlegg?

- Det kan vel ha noe å gjøre med at jeg og Knut Moen har noen felles holdepunkter. Vi er begge Oslo-menn med røtter på Hadeland, sier Gunnerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at bøkene hans i en viss grad er en collage av hans egen virkelighet.

- Jeg plukker av folk jeg kjenner og har møtt. Jeg klipper og limer av hva jeg har sett, hørt og oppfattet, sier forfatteren.

Uten sex og massemord

«Byen med det store hjertet» heter den nye boka. Det handler om forsvinningen til Brennpunkt-journalist Linn Fostervoll. Bilen hennes blir funnet forlatt på Aurskog etter en handletur i Sverige. Knut Moen kommer til stedet for å finne ut hva som har skjedd med

Artikkelen fortsetter under annonsen

henne. Turen går videre over svenskegrensa. Da begynner problemene å tårne seg opp både personlig og profesjonelt for vår helt.

At Jørgen Gunnerud skriver om privatlivet til sin hovedperson er uvant. Han regner seg som en underholdningsforfatter. Likevel er han tro mot en del prinsipper.

- Du finner ingen massemordere i bøkene mine. Mine forbrytelser skal være innenfor norsk kriminalstatistikk. Den eventyrlige faktoren har vært veldig lav i mine bøker, sier han.

Forfatteren vil ikke skrive om deler av hovedpersonens privatliv som ikke er relevant for krimplottet.

- Redaktøren min og jeg har hatt en del morsomme diskusjoner om dette. En gang hadde jeg skrevet inn en sex-scene og redaktøren min reagerte. «Er du sikker på at du vil ha med et umotivert samleie i boka?» spurte han. «Et umotivert samleie. Hva er det?» spurte jeg. Det han mente var selvfølgelig at det ikke hadde en funksjon i historien. Hvis ikke det har noen relevans i forhold til handlingen er det bedre å la være, mener Gunnerud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dessuten er samleier i litteraturen ulidelig banale, unntatt de som ikke er vellykka, legger han til

Noe annet enn Oslo vest

Jørgen Gunnerud er oppvokst på Oslo vest. I den nye boken vender han tilbake til gamle veier og gatehjørner. Tittelen spiller på navnet til en gammel norsk radiohit.

Boken skildrer kontrastenes Oslo fra det loslitte folkelige miljøet Knut Moen frekventerer til Aker Brygges sofistikerte kynisme.

- «Byen med det store hjertet og den vesle pungen» pleide min bestemor å si. Hun var oppvokst i Vika, så tittelen inneholder en viss ironi, sier forfatteren.

Det har ikke bare vært et trivelig gjensyn, forteller han

- Veldig mange har en ambisjon om å ende opp på Oslo vest. Folk der er mer opptatt av penger og eiendom. Det må da vel finnes noe annet enn dette tenkte jeg og stakk, sier Gunnerud.

På 60-tallet ble han en del av bevegelsen rundt AKP-ML. Siden flyttet han til Finnmark. Stedene Gunnerud har hatt et forhold til har en tendens til å ende opp i bøkene hans. Det handler mer om bare geografien for forfatteren. Han er opptatt av folkene og mentaliteten på stedene han skriver bøker fra. Nettopp derfor har det vært krevende å skrive den nye boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå er jeg tilbake der jeg startet kan du si, på Oslos vestkant. Jeg kan ikke si at jeg er veldig glad i folkene jeg skriver om i denne boka. Jeg har litt sperre på sånne folk som jeg beskriver her. Til tider har det vært tungt å skrive rett og slett. Jeg var en litt mistilpasset frognergutt, forteller Gunnerud.

Han legger til.

- Det er godt for en forfatter å ha levd et mangslungent liv.