Gjenforent i Berlin

Tidligere president i USA George Bush, tidligere preseident i SovjetunionenGorbachev og tidligere Rikskansler Kohl deltok på en seremoni i Berlin
Tidligere president i USA George Bush, tidligere preseident i SovjetunionenGorbachev og tidligere Rikskansler Kohl deltok på en seremoni i Berlin

<pGeorge H.W. Bush, Mikhail Gorbatsjov og Helmut Kohl var lørdag samlet i Berlin for å mimre om Berlinmurens fall.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De satt i begivenhetenes sentrum da muren falt den 9. november 1989: Bush som president i USA, Gorbatsjov som Sovjetunionens siste leder og Kohl som statsminister i Vest-Tyskland.

Året etter ble Helmut Kohl også den første statsministeren i det gjenforente Tyskland. Det minnes han nå med stolthet.

– Vi har ikke mye å være stolte av i vår historie, men jeg har all grunn til å være stolt av mine år som forbundskansler. Det er ingenting som kan gjøre meg mer stolt enn gjenforeningen av Tyskland, sa han.

Hjertelig gjensyn

Da de tre statsmennene møtte hverandre lørdag, hadde alderen satt sitt tydelige preg på dem. Bush gikk med stokk, og Kohl satt i rullestol. Sistnevnte hadde også problemer med å snakke som følge av et slag som har gitt ham lammelser i ansiktet.

Det var likevel klart at de tre satte pris på hverandres selskap.

– Det er en glede å være her med mine tidligere kolleger, sa Bush, som gjentatte ganger la armen rundt både Kohl og Gorbatsjov.

Han påpekte samtidig at det ikke var statslederne, men folket, som satte i gang de historiske hendelsene som ledet fram til Berlinmurens fall.

– Muren visket aldri ut drømmen om et forent Tyskland, et fritt Tyskland, et stolt Tyskland.

Lovord

Bush berømmet også Gorbatsjov, som i 1990 fikk Nobels fredspris for sitt bidrag til forsoning mellom øst og vest.

– Jeg tviler ikke et sekund på at historikerne vil anerkjenne Mikhail for hans visjon om og utrettelige arbeid for reform og åpenhet, trass i innsatsen fra dem som motsetter seg forandring og lukker ørene for historiens kall, sa Bush.

Selv fikk han i sin tid kritikk for at han ikke umiddelbart reiste til Berlin da muren falt. Kontrasten var ifølge kritikerne stor til forgjengeren Ronald Reagan, som i 1987 holdt en av vår tids mest minneverdige taler i Berlin.

«Herr Gorbatsjov,» tordnet Reagan, «riv ned denne muren!»

Det tar ikke Gorbatsjov så tungt i dag.

– Vi visste jo det, at en presidents fremste spesialitet er at han må være skuespiller.

Motstand mot gjenforeningen.

Gorbatsjov rettet samtidig oppmerksomheten mot to tidligere statsledere som ikke var til stede under lørdagens minneseremoni: Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher, som lider av Alzheimers sykdom, og Frankrikes tidligere president François Mitterrand, som døde i 1996.

Dokumenter som nylig er blitt tilgjengelige for offentligheten, viser at britene var motstandere av gjenforeningen, mens franskmennene var urolige.

– Thatcher, Mitterrand og jeg, vi forsvarte det syn at det var behov for et todelt Tyskland, sa Gorbatsjov, som måtte innrømme at forhandlingene med Kohl var vanskelige.

– Jeg beklager, Helmut, men forholdet mellom oss var ikke så godt til å begynne med.

Personvernpolicy