Tre av fire sykehjem bryter loven

Illustrasjonsbilde: Colourbox
Illustrasjonsbilde: Colourbox

<pEn tilsynsrapport viser at tre av fire sykehjem har for dårlig tilsyn med legemiddelbehandlingen. – En alvorlig systembrist, mener Helsetilsynet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun 8 av 48 sykehjem Statens helsetilsyn har kontrollert i 2008 og 2009 har tilfredsstillende forhold for legemiddelbehandling. Tilsynet har avdekket grov svikt i rutinene ved mange sykehjem, melder TV 2.

– Dette kan jo i ytterste konsekvens bety at folk får medisiner som de ikke skulle ha, kombinasjoner av medisiner de ikke skulle ha eller at man rett og slett ikke vet hvilke medisiner pasienten står på. Så dette er alvorlig systembrist, konkluderer Lars E. Hanssen, direktør i Statens helsetilsyn.

Blant annet avdekker rapporten at pasientjournaler ikke sier noe om virkninger og bivirkninger av medikamenter hos pasienten. Helsetilsynet har nå henvendt seg til Helse- og omsorgsdepartementet for å be om at det ryddes opp i rutinene på norske sykehjem.

Avdelingsoverlege Bettina Husebø ved Bergen Røde Kors sykehjem, en av de åtte sykehjemmene som tilfredsstilte kravene, mener lav status, dårlig lønn og for lav legedekning er en viktig årsak til rutinesvikten.

– Kunnskapen som vi opprinnelig har, implementeres ikke i sykehjem. Det er for få legetimer per pasient, og vi har ingen gode retningslinjer som peker på hvordan vi egentlig skal behandle disse pasientene, sier Husebø til TV 2.

Personvernpolicy