Reagerer på barnas grådighet

Tradisjonen med å kle seg i skumle kostymer og å sette lys inn i gresskar er forlengst kommet til Norge. (illustrasjonsbilde)
Tradisjonen med å kle seg i skumle kostymer og å sette lys inn i gresskar er forlengst kommet til Norge. (illustrasjonsbilde)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFolklorist og SIFO-forsker Virginie Amilien mener norske barn som feirer halloween ikke helt forstår hva det handler om.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag ettermiddag var det svært fullt i flere leketøysbutikker her i landet. Jakten på det perfekte halloweenantrekket fenget massene.

Utenfor lekebutikken Standard i Oslo, var køen lang. På grunn av den store pågangen ble kundene bare sluppet inn i puljer.

Men ikledd nyinnkjøpte kostymer klarer ikke norske barn helt å oppføre seg slik man tradisjonelt sett skal, mener forskeren Virginie Amilien.

Norske barn har nemlig misforstått den amerikanske tradisjonen, og versjonen som har etablert seg her i landet er litt råere og mindre idyllisk enn den amerikanske.

Knask eller knep

I USA som i Norge går barna rundt om i nabolagene, ringer på dørklokker og gir folk valget mellom knask eller knep. De som ikke har godteri å dele ut må belage seg på til dels sterke reaksjoner.

Hvert år får politiet nemlig inn meldinger om flere hundre tilfeller av hærverk og plagsom oppførsel. Ifølge Amilien er det ifølge tradisjonen ikke fritt fram for barn som vil «hevne seg».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Halloween har ingen røtter i Norge, og derfor er det få som egentlig vet hva det går ut på, sier hun til NRK.

– Her til lands forventer barna å få noe uten å gi tilbake. Slik er ikke den originale skikken i USA, sier hun.

Tent utelampe

En annen skikk som ikke «ble med» da feiringen forflyttet seg til Norge, er at man slett ikke trenger å få besøk om man ikke vil.

– Her i Norge er det for eksempel svært få som har fått med seg regelen om at de som vil ha besøk lar utelampen være tent, mens de som ikke ønsker besøk slukker den. Da må man også respektere det, forklarer Amilien.

Halloween-skikken kom til Norge for om lag 15 år siden. Den amerikanske skikken har sine røtter i den katolske allehelgensdag, som igjen har tatt opp i seg trekk fra flere hedenske høstfester.

Den aktuelle natten mente man at de døde kunne ferdes fritt rundt om, i store følger med nisser, alver og annet skrømt, ifølge Store Norske Leksikon.