Terror, tro, tvang og trusler

VEIBOMBE: Her står soldater ved siden av et utbrent, pansret kjøretøy av typen Stryker i utkanten av Kandahar i Afghanistan. Sju amerikanske soldater ble drept 27. oktober, da en veibombe sprengte kjøretøyet i luften. (Foto: Scanpix)
VEIBOMBE: Her står soldater ved siden av et utbrent, pansret kjøretøy av typen Stryker i utkanten av Kandahar i Afghanistan. Sju amerikanske soldater ble drept 27. oktober, da en veibombe sprengte kjøretøyet i luften. (Foto: Scanpix)

Opprørsgrupper herjer i Afghanistan, Pakistan og Irak. Det er mange fellesnevnere og en komplisert virkelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

URIKS PÅ LØRDAG

Hver lørdag kommenterer journalistveteranene Jahn Otto Johansen og Jan-Erik Smilden både kjente og mindre kjente aktuelle utenrikstemaer for ABC Nyheter.

Les hele serien her: Uriks på lørdag

Søndag ble mer enn 130 mennesker drept i to bombeangrep i Iraks hovedstad. Onsdag tok en bombe livet av minst 118 mennesker i den pakistanske byen Peshawar. Samme dag ble tolv mennesker drept i et angrep mot et gjestehus i den afghanske hovedstaden Kabul. Seks av de drepte var FN-ansatte, og de var målet for terroraksjonen.

Denne høsten har den pakistanske hæren gått til offensiv mot det uregjerlige stammeområdet Sør-Waziristan mot grensa til Afghanistan, samtidig som USA og de NATO-ledede ISAF-styrkene har trappet opp sin militære aktivitet i Afghanistan. Resultatet er blitt flere og mer dødelige voldsaksjoner. Og selv om amerikanske styrker i sommer trakk seg ut av de store byene i Irak, fortsetter også volden der.

Ikke bare terror

I vestlig retorikk og i vestlige media blir nesten alle slike aksjoner karakterisert som terroraksjoner. Men det er klare skillelinjer. Angrepet mot Mina-basaren i Peshawar onsdag var en terroraksjon, det samme var voldsaksjonen i Kabul og bombeangrepet i Bagdad søndag. Men er det en terroraksjon når Taliban-krigere sprenger en bil med utenlandske ISAF-soldater i lufta med en veibombe? Det er en krigshandling, for det er tross alt en krig som pågår. Og er det egentlig noen særlig forskjell på en selvmordsbomber som sprenger seg selv i lufta i en menneskemengde og en amerikansk pilot som på jakt etter såkalte terrorister dreper et uttall sivile når han slipper sine dødelige bomber over en afghansk landsby? Afghanere flest så i hvert fall ikke den forskjellen da slik luftbombing var en viktig del av krigsstrategien til tidligere president George W. Bush.

Felles for opprørerne i Afghanistan, Pakistan og Irak er at de kjemper mot et regime de vil ha fjernet. I Irak og Afghanistan er hovedmålet å kaste amerikanere og utlendinger ut, men samtidig styrte de sittende regimene. I Pakistan kjemper opprørerne mot pakistanske myndigheter, som de mener samarbeider med USA. Alle har det til felles at de vil skape mest mulig kaos og spre frykt og usikkerhet, slik at både myndigheter og okkupanter blir svekket.

Kamp mot «de vantro»

De fleste gruppene som opererer i de tre landene bekjenner seg til militant islamisme. De fører en kamp mot «de vantro», enten disse er utlendinger eller frafalne muslimske landsmenn. Men man kan ikke stemple alle som islamister. Grupper som tilhørte Saddam Husseins Baath-parti i Irak, har organisert seg i opprørsgrupper som blant annet mistenkes for å stå bak søndagens bombeaksjoner i Bagdad. Baath-partiet var sekulært, og det er ingen grunn til å tro at Saddams tidligere våpenbrødre plutselig er blitt religiøse ekstremister. Men det betyr ikke at de ikke kan samarbeide med islamistiske grupper. Felles mål og felles fiende – om enn så lenge.

Medlemmene av den opprinnelige Taliban-bevegelsen i Afghanistan var strengt religiøse, selv om mange mente at deres måte å forfekte islamsk lov og styre på var lite i overensstemmelse med Koranens påbud. Men de var puritanske og moralistiske, i forsøk på å være like gode muslimer som profeten Muhammed og hans tilhengere på 600-tallet. Moralismen førte blant annet til at Taliban på midten av 1990-tallet bekjempet dyrkingen av opiumsvalmuer og produksjon av heroin. Men dette varte ikke så lenge. Taliban trengte som andre organisasjoner penger, og noen etiske prinsipper ble kastet på båten. I fjor tjente Taliban hundrevis av millioner kroner på narkotikavirksomheten i landet, ifølge FN. Det er verdt å merke seg at Taliban ikke er den eneste organisasjonen som får inntekter fra opiumsvalmuene; det gjelder mange av Afghanistans krigsherrer, også de som er på Vestens side.

Trenger penger

De islamistiske opprørerne i Afghanistan og Pakistan rekrutteres ofte gjennom koranskoler og blir religiøst indoktrinerte. Det er ikke minst viktig når man skal skaffe seg selvmordsbombere som kan gjøre jobbene lederne sjøl for enhver pris vil unngå. Men tross religiøsiteten og fokus på hellig krig; islamistiske grupper blir etter hvert mer og mer lik sekulære opprørsgrupper, som Baader Meinhof i Tyskland og Røde Brigader i Italia på 1970-tallet. De dreper, bomber og kidnapper og må skaffe seg inntekter for å holde kampen gående.

I Afghanistan ser man hvordan Taliban og lokale opprørsledere stadig skaffer seg nye inntektskilder. Kidnappinger for å få løsepenger blir mer og mer vanlig. Det samme gjelder innkreving av beskyttelsespenger. Det amerikanske ukemagasinet Time skrev nylig at en del av disse pengene kommer fra internasjonale giverlandsprosjekter til gjenoppbygging av veier, broer, klinikker og skoler. Små og store bedrifter rammes. Selv vanlige butikkeiere må betale det som kalles «lisenspenger» eller «tilretteleggelsespenger», blant annet i Kandahar-provinsen. De som vegrer, blir truet med alvorlige represalier.

Dette er ren mafiavirksomhet og har lite å gjøre med religiøs tro og puritanisme. Og økte inntekter er med på å svekke Taliban-bevegelsens opprinnelige motiver. Når man har penger, kan man kjøpe seg soldater – som ikke kommer fra koranskoler i Pakistan eller som har annen religiøs utdanning.

Ikke bare terror-reir

Sør-Waziristan blir både i Vesten og av pakistanske myndigheter betegnet som et eneste stort terrorreir, og det er derfor pakistanske myndigheter har gått til offensiv der. Dette er et stammestyrt område som aldri britene klarte å kontrollere og som heller ikke pakistanske myndigheter har fått under sin kontroll. Her bor pashtunere som lever etter den såkalte pashtunwali-kodeksen, der ære står i fokus. Kommer et menneske på flukt til ditt hus, skal du ta imot ham, og har han først kommet over dørstokken, skal du beskytte ham med ditt liv. Denne æreskodeksen er trolig en av årsakene til at Osama bin Laden og hans nærmeste aldri er blitt arrestert, selv om det er utlovet titalls millioner kroner i belønning til den eller de som fanger ham. For mange av Waziristans innbyggere er al-Qaida-medlemmer gjester og ikke terrorister. Paradoksalt nok vil pashtunerne i disse områdene heller la seg styre av pakistanske talibanere enn av pakistanske sentralmyndigheter. Det er noe de pakistanske soldatene i området ganske så sikkert kommer til å oppleve i ukene framover.

Som svar på offensiven i Sør-Waziristan har pakistanske talibanere lovet opptrapping av volden andre steder i Pakistan, slik som bombeaksjonen i Peshawar sist onsdag. Angrepet mot FN i Kabul samme dag var et ledd i afghanske talibaneres siste kampanje som går ut på å forhindre andre valgomgang i landets presidentvalg 7. november. Og bombeaksjonene i Bagdad for en uke siden hadde sammenheng med det irakiske parlamentsvalget som etter planen skal gjennomføres i januar.

Korrupte sikkerhetsfolk

Kanskje ikke helt overraskende er over 60 offiserer og andre ansatte i Iraks sikkerhetsstyrker arrestert for mangel på årvåkenhet i forbindelse med terrorbombene i Bagdad sist søndag. Selv om lastebiler er forbudt i sentrale deler av Bagdad på dagtid, kom en hvit lastebil gjennom en rekke kontrollposter før sjåføren sprengte bilen med to tonn eksplosiver i lufta. Irakiske myndigheter mistenker at det har vært bestikkelser med i bildet. Men det er heller ikke utenkelig at gjerningsmennene også hadde allierte innen det irakiske sikkerhetsapparatet.

Det er ikke bare opprørere som er skurker, verken i Irak, Pakistan eller Afghanistan.

Les flere «Uriks på lørdag» her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Spesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Voldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner
Siste nytt
07:40VerdenNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringens vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgeSpesialenheten skal etterforske politiets handlemåte under brann i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22NorgeFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36VerdenVoldelige opptøyer etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus