Meny

Premier League-klubber eier ikke eget varemerke

Risikerer kjempesmell

«EIERLØSE»: Manchester City-spillerne jubler for scoringer i Premier League, men utenfor banen er klubben mer «slepphendt». Storklubben har ikke tatt eierskap på varemerken «Manchester City» utenfor Storbritannias grenser og risikerer å tape store penger. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Premier League-klubber omsetter for milliarder av kroner, men flere av dem har ikke eierskap på eget varemerke utenfor England. De risikerer å tape store penger.

Registrering av varemerke

Engelske klubber kan sikre seg eierskap på egen merkevare i tre registre.

* IPO-UK: Sikrer eierskap i Storbritannia.

*OHIM: Sikrer eierskap i alle EU-land, 27 totalt. (EØS-land er ikke tilsluttet denne avtalen).

*WIPO: (Madridprotokollen):Et system for å søke om internasjonal registrering av varemerker. Det er opp til klubbene selv å velge hvilke land man søker eierskap i, men landet må være tilsluttet Madridprotokollen.

Norge er ett av mange land som er tilsluttet Madridprotokollen.

* Ved registrering av eierskap må man også definere hvilke varetyper man ønsker at eierskapet skal gjelde for. Typiske eksempler på dette er, klær, parfymer, smykker, matprodukter, skrivesaker etc.

* Man kan ikke som privatperson eller næringsdrivende registrere et varemerke som tilhører en annen helt uten videre. Ulike nasjoners patentstyrer kan nekte søknader med hjemmel i blant annet Pariskonvensjonen dersom noen protesterer.

* Funnene ABC Nyheter i dag avdekker støttes av det norske Patentstyret. På forespørsel om en kvalitetssikring kom Patentstyret frem til samme resultat som ABC Nyheter.

OSLO (ABC Nyheter): ABC Nyheter har sett nærmere på hvordan engelske Premier League-klubber håndterer eierskap på eget varemerke og logoer utenfor Storbritannias grenser, og resultatet levner ingen tvil.

Klubbene risikerer å tape store pengesummer slik som de håndterer eierskapet i dag.

- Grove feilvurderinger

Flere engelsk klubber, som blant annet hardtsatsende og «bigspending» Manchester City, står i fare for å tape store inntekter. Den arabiskeide klubben har i dag bare eierskap på navnet «Manchester City» i Storbritannia.

- De feilvurderer grovt fundamentale utfordringer man står overfor når det kommer til internasjonale aktører og marked, sier en av verdens ledende eksperter i business- og markedsstragiearbeid innenfor idretten, professor Simon Chadwick ved universitetet i Coventry, til ABC Nyheter.

Chadwick har i mange år jobbet med tunge internasjonale aktører innen sport, blant annet regjerende mesterligavinner FC Barcelona og det europeiske fotballforbundet, UEFA. I 2007 fikk han en utmerkelse på bakgrunn av en rapport om hvordan skape et best mulig varemerke ut av Mesterligaen.

Han mener opplysningene ABC Nyheter i dag presenterer nærmest er pinlig for engelske fotballklubber.

- Det er åpenbart at altfor mange engelske klubber ikke har forståelse for betydningen rundt strategisk utviklingsarbeid inn mot internasjonale markeder. Det kan være at noen klubber har dette på agendaen, for eksempel Manchester City, men jeg mistenker mange klubber for å ha et mer opportunistisk syn på dette, enn et strategisk, fortsetter Chadwick.

De store i front

ABC Nyheter har sett nærmere på tre databaser som engelsk klubber kan registrere seg i og som sikrer eierskap på eget varemerke (se faktaboks).

En nasjonal database (IPO-UK) , tilsvarende Patentstyret i Norge. En som sikrer eierskap i EU-land (OHIM) og til slutt en som viser eierskap på verdensbasis (WIPO), den såkalte Madridprotokollen.

Kun fem lag har sikret seg eierskap i alle tre. 13 av 20 lag har eierskap i EU-land mens syv av 20 kun er registret i Storbritannia.

I tillegg til Manchester City befinner også den tradisjonsrike klubben Everton seg i kategorien over klubber med eierskap kun i Storbritannia. Både Manchester City og Everton har uttalt at de ønsker å bli større på verdensbasis.

Chadwick tror to årsaker kan ligge til grunn for at klubber ikke ser utover egne landegrenser med tanke på beskyttelse.

- En årsak kan være at de de rett og slett ikke har et bevisst forhold til det. Men det kan også være at man faktisk har tenkt gjennom dette, men vurderer det dithen at kostnadene, implementeringen og arbeidet rundt dette, blir for omfattende.

De fem lagene som etter funnene i databasene å dømme ligger i front, er Manchester United, Chelsea, Liverpool Tottenham og Arsenal.

Chadwick mener det ikke er overraskende.

- Klubbene du nevner er de man nærmest må forvente å ha et klart syn på det med beskyttelse. Hovedgrunnen er trolig fordi de ser sammenhengen mellom det britiske og internasjonale markeder.

ABC Nyheter har gjentatt ganger forsøkt å få kommentarer til funnene fra både Manchester City og Everton, men ingen av klubbene har returnert verken e-poster eller besvart telefonhenvendelser.

Inntekts- og omdømmetap

Avdelingsdirektør for Design- og varemerkeavdelingen i Patentstyret i Norge, Bernt Boldvik, er også overrasket over opplysningene ABC Nyheter presenterer. Han mener klubbene risikerer mye ved å unnlate og registrere eierskap på egen merkevare.

- Det var overraskende fordi vi snakker om klubber med meget høy omsetning, på linje med store norske bedrifter. Da er det vel også sannsynlig at de har salg og produksjon av mange ulike produkter både i Europa og verden forøvrig.

Han mener klubber kan spare både tid, arbeid og ikke minst penger, ved å registrere eierskap på navn og logo.

- Det er lettere å stanse kopier i tollen og ved søksmål for domstolene rundt omkring. En registrering i OHIM vil dessuten gjøre det lettere for for klubben å stanse piratkopier ved grensen inn til EU-land. Piratkopier er et stort problem, som medfører tap av inntekter og tap av omdømme særlig når markedet invaderes av dårlige kopier, sier Boldvik til ABC Nyheter.

Boldvik kan imidlertid ikke anslå hvilke summer klubber kan tape fordi flere faktorer spiller inn.

- Det avhenger av hva en annen aktør har av inntekter med salg av kopiprodukter og eventuelt hva man taper av markedsandeler. Her er spørsmålet først og fremst om man håndhever sine rettigheter, enten de er registrert eller ikke, sier Boldvik.

- Er du overrasket over at store klubber ikke er mer offensive i utlandet vedrørende beskyttelse?

- FIFA som fotballens moderorganisasjon er veldig nøye med å registrere varemerker i forbindelse med for eksempel VM. Det er kanskje rart at denne bevisste og offensive strategien ikke har smittet over på lokale, men verdenskjente klubber? Men her kan det naturligvis ligge bevisste strategier bak som jeg ikke kjenner til.

Patentstyret i Storbritannia, IPO-UK, vil heller ikke kommentere funnene til ABC Nyheter og sier på generelt grunnlag at de ikke uttaler seg om strategier engelske klubber måtte ha forbundet med beskyttelse av eget varemerke.

Størst på banen - størst i Norge

En gjennomgang av det norske Patenstyrets database viser at også Norge er viktig for de største Premier League-klubbene.

De fem nevnte klubbene som har registrert eierskap på eget varemerke via Madridprotokollen har oppført Norge som et av landene de ønsker beskyttelse i. Fire av klubbene har fått godkjent søknaden, det er Manchester United, Chelsea, Liverpool og Tottenham.

Arsenals søknaden er for tiden under behandling.

Slik fordeler registreringene seg for engelske klubber:

Registrert i IPO-UK, OHIM og WIPO:
Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham og Arsenal.

Følgende klubber har registrert seg i IPO og OHIM:
Aston Villa, Sunderland, Stoke, Blackburn, Wigan, Birmingham, West Ham og Portsmouth.

Følgende klubber er bare registrert i IPO-UK:
Manchester City, Everton, Fulham, Bolton, Wolverhampton, Hull og Burnley.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet
Siste nytt
14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46KulturRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54KulturNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus