Klimaforlik oppnådd på EU-toppmøte

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt  kunngjorde på en pressekonferanse at EU-toppmøtet har oppnådd et vedtak om klimafinansiering Foto: Scanpix
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt  kunngjorde på en pressekonferanse at EU-toppmøtet har oppnådd et vedtak om klimafinansiering Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEU-toppmøtet har likevel kommet fram til et klimavedtak i ettermiddag. Men oppgir ikke konkret beløp for hva EU vil bidra med. - EU står fortsatt i veien for en rettferdig klimaavtale, mener miljøvernerne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): På en pressekonferanse som akkurat har startet, kunngjorde Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt at EU-toppmøtet har oppnådd et vedtak om klimafinansiering.

Etter at forhandlingene om dette i går gikk i stå, har diplomatene i hele natt jobbet fram et kompromiss.

- I ledelsen i København

- Jeg er veldig glad for å si at vi lyktes å oppnå en avtale. EU har nå en veldig sterk forhandlingsposisjon foran klimatoppmøtet i København. En posisjon som gjør EU i stand til å ta ledelsen i forhandlingene.

Det sa Reinfeldt, som dette halvåret leder EU.

Uvisst beløp fra EU

- Det viktigste er at vi klarte å oppnå en avtale om klimafinansiering. Vi mener tiltakene i u-land kan koste opptil 100 milliarder i året i 2020, sa Reinfeldt, som ikke nevnte hvor mye EU ville bidra med til dette.

- EU vil ta sin rimelige andel av dette, sier både Reinfeldt og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men dette vil bli koblet til en betingelse om at også andre rike land kommer opp med sine bidrag, understreker den svenske statsministeren.

- Ikke nærmere en løsning

At EU-toppmøtet ikke ville forplikte seg til et beløp for EUs forpliktelser overfor u-landene, får miljøorganisasjonen Friends of the Earth Europe (et nettverk som Norges Naturvernforbund er medlem av), til å slakte kompromisset:

- EU omgår sitt historiske ansvar og blokkerer med dette framskritt mot en rettferdig avtale som verden trenger i København.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier nettverkets klimakoordinator Sonja Meister i en pressemelding.

- Europa har nok engang unngått å si hvor mye man er villig å bidra til for å finansiere klimatiltak. Statssjefene bare referete til globale ansalg som er helt uegnede, akkurat som målene de har satt for å redusere klimautslipp, sier Meister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuffet Haltbrekken

Også lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, er skuffet over EU.

- Dette gir ikke den drahjelpen til forhandlingene fram mot København-toppmøtet som vi hadde håpet på, mener han.

- EU-kommisjonens egne tall viser at det trengs langt mer enn 100 milliarder euro dersom man faktisk ønsker å nå målet om å stoppe temperaturstigningen under to grader, skriver Haltbrekken i en pressemelding.

- På toppen av dette vil EU dytte store deler av regningen over på fattige land som historisk sett har bidratt lite til klimaproblemet. Dette vil gjøre motsetningene mellom fattige og rike land sterkere, og forhandlingene fram mot København vanskeligere, frykter Lars Haltbrekken.

Kjappe tiltak

- For en hurtig start i klimatiltak for 2010-2012 trengs 5-7 milliarder euro i året. Dette skal vi oppnå med frivillige bidrag, sier Reinfeldt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har også blitt enige om en byrdefordeling internt i EU. EU har nå en sterk posisjon. EU er fortsatt i ledelsen, sier Reinfeldt.

Sverige og EU-kommisjonen foreslo opprinnelig en ramme på opptil 15 milliarder euro som tilbud fra EU på FN-toppmøtet om en ny global klimaavtale i desember.

Men østlige og fattige EU-land har vegret seg for å forplikte seg til utbetalinger til u-land i en tid de selv sliter hardt med økonomien.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Friends of the Earth og Lars Haltbrekken.


Les også: Nå er det Norge som har forslag til klimapenger.