KLIMAAVTALE

Nå er det Norge som har forslag til klima-penger

Klimaprater i dag: Statsrådene Erik Solheim og Hanne Bjurstrøm snakker med de viktigste aktørene i Barcelona. Foto: Thomas Vermes
Klimaprater i dag: Statsrådene Erik Solheim og Hanne Bjurstrøm snakker med de viktigste aktørene i Barcelona. Foto: Thomas Vermes

<pEU-toppmøtet mislykkes i å vedta et pengetilbud til utviklingslandene foran klimatoppmøtet i København. Norge har for lengst lagt sin løsning på bordet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Klimastatsrådene Erik Solheim og Hanne Bjurstrøm deltar i dag og i morgen på uformelle klimaforhandlinger i Barcelona. De har nå mer å slå i bordet med enn EU - kort før FNs viktige klimatoppmøte i København.

ABC Nyheter skrev i går at EU-toppmøtet som pågår i Brussel, ville ha store vanskeligheter med å bli enige om et tilbud fra EU til klimamøtet i København i desember.

Det viste seg i går kveld at EU rett og slett ikke klarer å bli enige om et tilbud til hvor mye de skal tilby å legge på bordet for klimatiltak i u-land.

EUs fattige medlemsland i øst nektet å forplikte EU til en sum før man er blitt enige om hvordan pengestrømmen til u-land skal fordeles internt i EU.

Les EUobservers artikkel om hva som skjedde.

Vil forhindre klima-sammenbrudd

Finansiering av klimatiltak og tilpasning til klimaendringer i u-land regnes som ett av de viktigste punktene for å få til en global klimaavtale etter at den nåværende Kyotoprotokollen utløper i 2012.

Og per i dag ser det ut til at verden da vil stå uten klimaavtale.

Men Norge har for lengst fremmet sitt forslag til finansiering av tiltak i utviklingslandene.

Det går ut på en global ordning der forurensere må kjøpe klimakvoter, og at en del av kvotene auksjoneres bort til inntekt for tiltak i u-landene.

Hvis 2 prosent av verdens klimakvoter auksjoneres bort, vil det gi 20-30 milliarder dollar i året. Ifølge Solheim og Bjurstrøm er dette mye mer pålitelige penger enn årlige vedtak over statsbudsjettene.

Mexico har fremmet et annet forslag, nemlig statlige bevilgninger.

- Det viktigste er ikke å skryte

- Det er ingen tvil om at det er helt avgjørende at EU legger penger på bordet. Her er det jo også forhandlingstaktikk inne i bildet, sier miljøvernminister Erik Solheim i en kommentar til ABC Nyheter om vedtaket EU-toppmøtet ikke får til.

- Ja, nå er det Norge og Mexico som har lagt forslag til penger på bordet. I tillegg til slike strukturer som det tar tid å få i gang, kan du begynne med skogstiltak med en gang, fortsetter Solheim på telefon fra Barcelona.

- Der ligger vi klart i front. I statsbudsjettet for 2010 bidrar vi med 2,1 milliarder kroner. Det er himmelropende over alle andre, sier Solheim.

- EU svikter oss alle foran København, mener nei-general Heming Olaussen. Foto: Thomas Vermes- EU svikter oss alle foran København, mener nei-general Heming Olaussen. Foto: Thomas Vermes

- Det viktigste er ikke å skryte av Norge, men å komme videre i klimaforhandlingene, presiserer han.


- EU fra klimahelt til klimasinke

- Norsk ja-side har i årevis tutet oss ørene fulle om EU som den store motoren i kampen mot klimatrusselen. Nå er det alvor, og da svikter EU.

Det skriver Nei til EUs leder Heming Olaussen i en pressmelding om det som skjedde i Brussel.

- Det trengs rike land som ikke er med i EU, mener Marius Holm om klimaforhandlingene. Foto: Bellona.- Det trengs rike land som ikke er med i EU, mener Marius Holm om klimaforhandlingene. Foto: Bellona.

- Norge og flere andre land har lagt fram forslag for å finansiere fattige lands klimatilpasninger, fortsetter han.

To signaler fra Bellona

Miljøstiftelsen Bellona mener EU er ekstremt viktige for å få framdrift i klimapolitikken.

Tidligere har leder Frederic Hauge uttalt glede over at Norge ikke er medlem, fordi det ville skadet EUs framgangsrike miljøpolitikk.

- Er det en analyse Bellona fortsatt har, nestleder Marius Holm?

- Nei. I arbeidet for å få til en internasjonal avtale er Norge på ingen måte en sinke, svarer han.

Borte bra men hjemme verst?

- Derimot er Norge en sinke på å redusere sine egne utslipp, sier Holm og fortsetter:

- Det har heller ikke EU gjort. Men de har vedtatt juridisk forpliktende direktiver. Norge har ikke ett virkemiddel på plass for å oppfylle Stortingets klimaforlik.

- I forhandlingene tror jeg det er ubetinget positivt at det finnes noen rike land som ikke er med i EU og som kan komme med egne forslag, understreker Bellona-nestlederen.

- Ikke lovende for København

- Hva betyr det for en internasjonal klimaavtale at EU-toppmøtet ikke klarer å komme fram til et vedtak om finansiering av klimatiltak i u-land?

- Det er en av flere ting som ikke er lovende i forhold til København. Det virker ikke som om verdens ledere tar det ansvaret de burde ta. Det ser ikke ut til at det blir en avtale som vi burde hatt i København, svarer Marius Holm.

- Hadde EU blitt enig om en skikkelig finansiering, ville det vært viktig for å skape tillit og vise u-landene at de rike landene mener alvor og er villig til å ta sin del av regningen, mener Bellona-nestlederen.

Les om klima og klimaforhandlinger på Miljøverndepartementets hjemmeside.

Personvernpolicy