KLIMAAVTALENå er det Norge som har forslag til klima-penger

Klimaprater i dag: Statsrådene Erik Solheim og Hanne Bjurstrøm snakker med de viktigste aktørene i Barcelona. Foto: Thomas Vermes
Klimaprater i dag: Statsrådene Erik Solheim og Hanne Bjurstrøm snakker med de viktigste aktørene i Barcelona. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEU-toppmøtet mislykkes i å vedta et pengetilbud til utviklingslandene foran klimatoppmøtet i København. Norge har for lengst lagt sin løsning på bordet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Klimastatsrådene Erik Solheim og Hanne Bjurstrøm deltar i dag og i morgen på uformelle klimaforhandlinger i Barcelona. De har nå mer å slå i bordet med enn EU - kort før FNs viktige klimatoppmøte i København.

ABC Nyheter skrev i går at EU-toppmøtet som pågår i Brussel, ville ha store vanskeligheter med å bli enige om et tilbud fra EU til klimamøtet i København i desember.

Det viste seg i går kveld at EU rett og slett ikke klarer å bli enige om et tilbud til hvor mye de skal tilby å legge på bordet for klimatiltak i u-land.

EUs fattige medlemsland i øst nektet å forplikte EU til en sum før man er blitt enige om hvordan pengestrømmen til u-land skal fordeles internt i EU.

Les EUobservers artikkel om hva som skjedde.

Vil forhindre klima-sammenbrudd

Finansiering av klimatiltak og tilpasning til klimaendringer i u-land regnes som ett av de viktigste punktene for å få til en global klimaavtale etter at den nåværende Kyotoprotokollen utløper i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og per i dag ser det ut til at verden da vil stå uten klimaavtale.

Men Norge har for lengst fremmet sitt forslag til finansiering av tiltak i utviklingslandene.

Det går ut på en global ordning der forurensere må kjøpe klimakvoter, og at en del av kvotene auksjoneres bort til inntekt for tiltak i u-landene.

Hvis 2 prosent av verdens klimakvoter auksjoneres bort, vil det gi 20-30 milliarder dollar i året. Ifølge Solheim og Bjurstrøm er dette mye mer pålitelige penger enn årlige vedtak over statsbudsjettene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mexico har fremmet et annet forslag, nemlig statlige bevilgninger.

- Det viktigste er ikke å skryte

- Det er ingen tvil om at det er helt avgjørende at EU legger penger på bordet. Her er det jo også forhandlingstaktikk inne i bildet, sier miljøvernminister Erik Solheim i en kommentar til ABC Nyheter om vedtaket EU-toppmøtet ikke får til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, nå er det Norge og Mexico som har lagt forslag til penger på bordet. I tillegg til slike strukturer som det tar tid å få i gang, kan du begynne med skogstiltak med en gang, fortsetter Solheim på telefon fra Barcelona.

- Der ligger vi klart i front. I statsbudsjettet for 2010 bidrar vi med 2,1 milliarder kroner. Det er himmelropende over alle andre, sier Solheim.

- EU svikter oss alle foran København, mener nei-general Heming Olaussen. Foto: Thomas Vermes- EU svikter oss alle foran København, mener nei-general Heming Olaussen. Foto: Thomas Vermes

- Det viktigste er ikke å skryte av Norge, men å komme videre i klimaforhandlingene, presiserer han.


- EU fra klimahelt til klimasinke

- Norsk ja-side har i årevis tutet oss ørene fulle om EU som den store motoren i kampen mot klimatrusselen. Nå er det alvor, og da svikter EU.

Det skriver Nei til EUs leder Heming Olaussen i en pressmelding om det som skjedde i Brussel.

- Det trengs rike land som ikke er med i EU, mener Marius Holm om klimaforhandlingene. Foto: Bellona.- Det trengs rike land som ikke er med i EU, mener Marius Holm om klimaforhandlingene. Foto: Bellona.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norge og flere andre land har lagt fram forslag for å finansiere fattige lands klimatilpasninger, fortsetter han.

To signaler fra Bellona

Miljøstiftelsen Bellona mener EU er ekstremt viktige for å få framdrift i klimapolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har leder Frederic Hauge uttalt glede over at Norge ikke er medlem, fordi det ville skadet EUs framgangsrike miljøpolitikk.

- Er det en analyse Bellona fortsatt har, nestleder Marius Holm?

- Nei. I arbeidet for å få til en internasjonal avtale er Norge på ingen måte en sinke, svarer han.

Borte bra men hjemme verst?

- Derimot er Norge en sinke på å redusere sine egne utslipp, sier Holm og fortsetter:

- Det har heller ikke EU gjort. Men de har vedtatt juridisk forpliktende direktiver. Norge har ikke ett virkemiddel på plass for å oppfylle Stortingets klimaforlik.

- I forhandlingene tror jeg det er ubetinget positivt at det finnes noen rike land som ikke er med i EU og som kan komme med egne forslag, understreker Bellona-nestlederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke lovende for København

- Hva betyr det for en internasjonal klimaavtale at EU-toppmøtet ikke klarer å komme fram til et vedtak om finansiering av klimatiltak i u-land?

- Det er en av flere ting som ikke er lovende i forhold til København. Det virker ikke som om verdens ledere tar det ansvaret de burde ta. Det ser ikke ut til at det blir en avtale som vi burde hatt i København, svarer Marius Holm.

- Hadde EU blitt enig om en skikkelig finansiering, ville det vært viktig for å skape tillit og vise u-landene at de rike landene mener alvor og er villig til å ta sin del av regningen, mener Bellona-nestlederen.

Les om klima og klimaforhandlinger på Miljøverndepartementets hjemmeside.