Vil støtte Obamas Nobelpris med atomavtale

USAs president Barack Obama. Foto: Scanpix/EPA.
USAs president Barack Obama. Foto: Scanpix/EPA.

<pMoskva og Washington ønsker å komme til enighet om kjernefysisk nedrustning før USAs president Barack Obama mottar sin Nobels fredspris 10. desember.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier en kilde ved Kreml fredag.

Kilden, sitert i dagsavisen Kommersant, sier Obamas regjering ønsker å undertegne en avtale om å erstatte Strategic Arms Reduction Treaty (START) før Nobelseremonien, og at Moskva var villig til dette.

- 10. desember skjer seremonien for å belønne Nobelprisvinnerne. Våre partnere ønsker dokumentet undertegnet før Nobels fredspris gis til Barack Obama, sa kilden.

- Vi er ikke mot dette, la han til, ifølge Kommersant.

Suksess for Obama

Russiske og amerikanske forhandlere har diskutert en ny avtale som skal erstatte START, en avtale som var en milepæl i 1991 og førte til dype kutt i de to landenes atomarsenal. Avtalen utløper 5. desember.

En avtale om START vil markere en stor utenrikspolitisk suksess for Obama, og vil styrke hans uttrykte visjon om en verden fri for atomvåpen.

Tilfeldigvis utløper avtalen bare fem dager før Obama skal besøke Oslo for å ta imot Nobels fredspris.

Seremonien for tildelingen av Nobels fredspris finner sted i Oslo, mens de andre Nobelprisene deles ut i Stockholm samme dag.

Nobelkomiteen overrasket mange verden rundt forrige måned da den annonserte at den ville gi Obama fredsprisen for 2009 ni måneder inn i hans presidentskap. Dette har ført til kritikk om at Obama ikke fortjener prisen ennå.

Fortsatt uenigheter

Kommersants rapport kom ut en dag etter at en amerikansk delegasjon ledet av Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, James Jones, diskuterte START med russiske representanter i Moskva.

Avisen rapporterer at det har blitt inngått kompromisser om to nøkkelspørsmål: en begrensning av mengden «bærere» som kan levere stridshoder og hvordan erstatningsavtalen vil adressere rakettforsvar.

Russland har insistert på at avtalen som erstatter START må etablere en forbindelse mellom rakettforsvarssystemer og strategiske våpen.

- Kompromissløsninger har blitt funnet om disse sidene ved avtalen, sier en kilde som deltok ved samtalene onsdag til Kommersant.

- Vi har fremdeles en rekke bekymringer der vi ikke har kommet til enighet med amerikanerne. Men det har vært bevegelse.

Personvernpolicy