Meny

«Jungelkvinnen» til sykehus

Rochom P'ngieng antas å ha levd 18 år i jungelen. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kambodsjas «jungelkvinne», som trolig har tilbrakt 18 år i skogen, ble brakt til sykehus etter at hun nektet å ta til seg mat.

Men historien om Rochom P’ngieng, som har involvert krangler om hennes virkelige identitet og hvordan hun tilbrakte årene hun var forsvunnet, fikk en ny omdreining da faren tok henne med hjem fra sykehuset mot legenes råd.

Rochom P’ngieng forsvant som liten jente i 1989 mens hun gjette vannbøfler i Ratanakkiriprovinsen omkring 600 kilometer nordøst for hovedstaden Phnom Penh.

Tidlig i 2007 ble kvinnen brakt ut fra jungelen, naken og skitten, etter å ha blitt tatt mens hun forsøkte å stjele mat fra en bonde. Hun var sammenkrøpet som en ape og lette på bakken etter tørket ris i skogen.

Hun kunne ikke si et ord på noe forståelig språk, og lagde isteden det Sal Lou, mannen som sier han er hennes far, kaller «dyrelyder».

Kambodsjanerne beskriver henne som «jungelkvinnen» og «halvt dyr-jenta».

Til sykehus

Sal Lou sier til AFP på telefon fredag at Rochom P’ngieng ble innlagt på provinssykehuset mandag.

- Hun nektet å spise ris i omkring en måned. Hun er tynn nå… hun kan fremdeles ikke snakke. Hun oppfører seg akkurat som en ape. I går natt tok hun av seg klærne og gikk for å gjemme seg på badet, sier Sal Lou.

- Tilstanden hennes er verre enn da vi brakte henne ut av jungelen. Hun vil alltid ta av seg klærne og krype tilbake til jungelen, la han til.

Men han sa i en senere telefonsamtale at han hadde tatt henne med hjem fordi det var for vanskelig å hindre henne i å flykte fra sykehuset.

- Vi må holde henne i hånden hele tiden (på sykehuset). Hvis ikke tar hun av seg klærne og løper vekk, sier han, og sier han nå vil be veldedige organisasjoner om å ta over ansvaret for henne.

Trosset legenes råd

Doktor Hing Phan Sokunthea, direktøren ved provinssykehuset i Ratanakkiri, bekrefter at Sal Lou har trosset legenes råd og sjekket henne ut av sykehuset.

- Vi ville overvåke situasjonen hennes, men vi vet ikke hva vi skal gjøre nå, fordi faren allerede har tatt datteren ut av sykehuset, sier han.

Junglene i Ratanakkiri, blant de mest isolerte og ville i Kambodsja, har i nær fortid huset skjulte grupper av stammefolk.

I november 2004 kom 34 personer fra fire av stammene ut av den tette skogen, dit de hadde flyktet i 1979 etter at Khmer Rouge-regimet, som de hadde støttet, falt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus