Meny

- Den største endringen i nettets historie

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internett-adresser som består av andre alfabeter enn det latinske blir veldig snart en realitet.

Endringen blir beskrevet som den største forandringen i hvordan Internett fungerer siden det ble laget for 40 år siden.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) er en organisasjon som administrerer global tildeling av blant annet internett-adresser. Nå har styret stemt for at domenenavn på blant annet arabisk og kinesisk skal bli tillatt, skriver BBC.

Mer enn halvparten av de 1,6 milliarder menneskene som bruker Internett snakker språk som skrives med andre alfabeter enn det latinske.

De første internasjonaliserte domenenavnene (IDN) kan være i bruk allerede neste år. Arbeidet med og testingen av systemendringen har formelt pågått i to år. Det gamle domenenavn-systemet er blitt endret, slik at det gjenkjenner ikke-latinske bokstaver.

ICANN sier de vil begynne å ta i mot søknader om å ta ibruk IDN 16.november. Kinesisk og arabisk blir sannsynligvist de første skriftspråkene som vil kunne taes i bruk, tett fulgt av russisk.

Noen land som Kina og Thailand har allerede laget egne løsning slik at de har kunnet omgå systemet, som igjen har gjort at de har kunnet bruke web-adresser skrevet på deres eget språk. Men disse løsningene har ikke vært internasjonalt godkjent, og fungerer ikke på alle datamaskiner.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus