Meny

Norge la ned egen vaksineproduksjon

Helsesøster Liva Øvreseth setter sprøyten med stoffet Pandemrix som skal motvirke svineinfluensa. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge la ned sin egen produksjon av influensavaksine i 1989. Hvis ikke det hadde skjedd, kunne vi nå hatt 1,5 millioner vaksinedoser.

Norge har bestilt 9,4 millioner doser svineinfluensavaksine, men til nå er kun 750.000 doser levert. Samtidig varsler fastlegene om kaos, overfylte venterom og tilløp til panikk blant pasientene sine. Om vi hadde produsert vaksinen selv kunne vi hatt opptil 1,5 millioner doser klare i dag, skriver Dagsavisen.

Folkehelseinstituttet stanset imidlertid produksjonen av influensavaksine i 1989.

– Lokalene var ikke brukbare. Kravene til kontroll og utvikling ble enda strengere. Det ville ta for mye ressurser i forhold til hva det koster å få kjøpt vaksine på det internasjonale markedet, sier Hanne Nøkleby, divisjonsdirektør ved divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet.

Hun understreker at man i dagens situasjon uansett ikke ville ha klart å dekke hele behovet med norskproduserte vaksiner.

Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen synes det er synd at vår egen produksjon av influensavaksine ble nedlagt, siden det gjør oss fullstendig avhengige av leveranser fra utlandet.

– Det burde ha vært full produksjon av svineinfluensavaksine i Norge i dag. Vi hadde vært sterkere rustet, og jeg er ikke i tvil om at det ville redusert antall syke, sier Andersen.

Hun tror det kan være fornuftig at Norge i framtida slår seg sammen med Sverige, Danmark og Finland når det gjelder vaksineproduksjon. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus