Meny

Et spørsmål om ære

En student med niqab står med bagasje utenfor en studentbolig i Cairo og slipper ikke inn. Nye regler i Egypt hindrer adgang for folk som bærer niqab. (Foto: Cris Bouroncle, AFP Photo)
En student med niqab står med bagasje utenfor en studentbolig i Cairo og slipper ikke inn. Nye regler i Egypt hindrer adgang for folk som bærer niqab. (Foto: Cris Bouroncle, AFP Photo)

Er det ikke bedre å endre forståelsen av æresbegrepet i mannens hode enn å lappe kvinnens jomfruhinne?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORKJEMPER

I den nye spalten «Uten grenser» har vi samlet spaltister fra hele verden som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja. (1958-2006)

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Dagens spaltist er Nawal EL-Saadawi (79). Hun er egyptisk lege, forfatter og ytringsfrihetsforkjemper. Nawal har vært fengslet for sine meninger og skriver eksklusivt for ABC Nyheter og Ny Tid.
Les mer om samarbeidet på bloggen vår: ABC-bloggen

KAIRO (ABC Nyheter/Ny Tid): Jeg leser i avisene, igjen. Først om at den høyeste rådsforsamling til Al-Azhar-universitetet (en ledende utdanningsinstitusjon innenfor sunni-islam, red. anm.) nå i oktober har sagt at de vil forby bruk av ansiktstildekkende niqab i alle sine utdanningsinstitusjoner.

Så leser jeg om en ny bestemmelse fra Egypts helsedepartement. De vil forby salget av såkalte «kinesiske jomfruhinner».

Og det er da jeg spør meg: Finnes det en forbindelse mellom bruk av heldekkende klær og seksuell eller moralsk løssluppenhet? Eller hvordan kan det ha seg at markedsføringen av den «industrielle jomfruhinne» er blitt så stor? Og hvordan kan synet av et kvinneansikt få menn til å forlate sine koner og heller følge etter disse jomfruene?

Og hva med de tusener av ugifte unge menn som ikke har råd til å gifte seg, arbeidsledige, som kun tenker på å utvandre eller begå selvmord, eller legge an på kvinner på gata?

Det var etter å ha deltatt på en konferanse i Makedonia at jeg i en utenlandsk avis leste om disse to sakene fra Egypt: Bruken av niqaben og markedsføringen av kinesiske jomfruhinner.

En tyrkisk mann satt ved siden av meg på flyet fra Skopje til Istanbul: Vi diskuterte situasjonen i Tyrkia og Egypt. Mannen støttet bruk av niqaben: Den er ikke religiøs pliktig, men den er moralsk fortreffelig, sa han. Jeg spurte: Hvor treffer burkaen den moralske fortreffeligheten?

Han tenkte litt før han svarte: Burkaen beskytter kvinner fra mannens blikk på gata.

Jeg spurte han på nytt: Kikker du på kvinner når du er ute og går? Han ble fornærmet og svarte: Selv gjør jeg ikke det, men de fleste mennene i Egypt og i Tyrkia gjør det. Jeg spurte igjen: Hvorfor gjør du ikke det? Jeg har høyere moralske verdier, svarte han.

Jeg spurte han på nytt: Vil det si at de fleste i Tyrkia og i Egypt er umoralske? Han kikket ned og sa med lav stemme: Dessverre, ja.

Da blir hovedproblemet at de fleste mennene er umoralske, spurte jeg. Ja, sa han.

Jeg: Så da dekker vi øynene til disse mennene, i stedet for å dekke til kvinners ansikt?

Han ble sittende stille resten av turen.

Da jeg kom hjem til Kairo, leste jeg en erklæring fra noen muslimske rådgivere som støtter lapping av jomfruhinne - fordi Gud har bedt dem om å hjelpe de som faller i unåde.

En kvinnelig professor, spesialist i islam, erklærte at medisinske operasjoner for å lappe jomfruhinnen – eller kjøp av de industrielle jomfruhinnene – ikke er religiøst forbudt. Årsaken er at islam støtter en moderne utvikling for kvinner som blir utsatt for voldtekt, under krig eller i mørke gater.

Selv opponerer jeg mot denne logikken: Det oppmuntres til å lyve. Og så er det samtidig den moralske kjernen: Jeg kan forestille meg selv som en brud på min bryllupsdag, med falsk jomfruhinne inne i kroppen min. Og jeg skjelver av redsel for å bli avslørt. Nattens glede og kjærlighet snor seg og blir til det styggeste mareritt i livet. Jeg lyver for min mann under vår første intime kveld. Hvordan kommer det til å bli om en måned, et år eller flere år framover?

Hvorfor later jeg som jeg er jomfru? Er det et tegn på høy moral at jomfruhinnen er intakt? Finnes det ikke kvinner som praktiserer seksuelle handlinger uten å ødelegge sin jomfruhinne? Blir ikke 25 prosent av jenter født uten slik hinne? Eller med elastisk hinne som ikke blør på bryllupsnatten? Eller med en veldig tynn hinne som blir ødelagt under hendelser som ikke er knuttet til sex? Som ridning eller sykling eller andre sportslige aktiviteter?

Og jeg forestiller jeg meg selv som en mann som oppdager på sin bryllupsnatt at bruden i sin kropp har en falsk hinne, slikt har skjedd. Hele dette sosiale fenomen er et resultat av en misforståelse av begrepet «ære».

Vi har dobbeltmoralske sider i alle andre saker i livet: Både innenfor sosiale, politiske, lokale og internasjonale forhold. Vi lever i en verden styrt av et globalt system som ikke skiller seg fra de lokale forhold.

Dette er en militær, imperialistisk sivilisasjonskultur som er støttet av religionen, basert som den er på tvetydighet på alle moralske nivåer, fra generalforsamlingen i De forente nasjoner (FN) til soveværelsene og kjærlighet mellom kjønnene.

For snart 60 år siden publiserte jeg boka Kvinner og sex. Jeg avdekket der den utbredte moralske tvetydigheten som ødelegger forståelsen av æresbegrepet.

Jeg ble oppdratt av mine foreldre og min bestemor til at det å være ærlig, det betyr å være troverdig, ikke å holde seg kun til det som er skrevet ned på et ark. Det å lyve og stjele går imot det å være ærlig og troverdig. Det samme gjelder for å pakke inn hodet mitt med slør, eller lappe min jomfruhinne, eller være utro mot mannen min, eller godta min manns utroskap med en annen kvinne, eller å overgi seg for undertrykkelse på grunn av økonomisk avhengighet: Alt betyr det samme.

Æresinnholdet bør gjelde likt, uavhengig av kjønn, religion eller klasse. Og det betyr at vi lever i et samfunn uten moralske kjerne. Vi holder oss fast til overflaten, slik de få bloddråpene som kommet ut etter bryllupsnatten. Og om de dråpene er beviset på kvinnenes ære, hvordan måles da mannens ære?

Er kvinnens seksuelle legning eneste målestokk for hennes ærlighet? Henger ærlighet på den nederste delen av en kvinnes kropp? Er ikke ærlighet bundet direkte til mannens eller kvinnens holdninger i deres hverdag?

Er det ikke da bedre å forandre forståelsen av æresbegrepet i mannens hode enn å lappe kvinnens jomfruhinne? I stedet for å støtte bedrageri og utroskap i et ekteskap? Er det ikke bedre å støtte mot, åpenhet og troverdighet?

Moralske verdier har utviklet seg sammen med samfunnet. Menneskets mentalitet har også utviklet seg, innen politikk, økonomi, filosofi, medisin, kunst og historie. Vi har hatt omfattende revolusjoner innen vitenskap og historie. Teorien om at sola snur går jorden, har falt. Teorien om skapelsen fra Det gamle testamentet, er også borte. Et flere hundre tusen år gammel kvinneskjelett i Etiopia beviser utviklingsteorien.

Men denne store vitenskapelige hendelsen fikk jeg vite om i en utenlandsk avis. Lokale medier i Egypt har mistolket hendelsen, som blir kommentert av religiøse. Men hvilken forbindelse har de religiøse til verdensrommet og astrologien?

Alt i vårt land er nå preget av de religiøses meninger. Noen av dem har uttalt at den nye oppdagelsen motsier Darwins teori. Men det eneste de religiøse kjenner til, er at Darwin skal være en jødisk vantro, og at han påstår at mennesker har utviklet seg fra aper, i kontrast til ordene i Guds bok: «Mennesker er skapt av jord.»

Utviklingslæren har tatt verden med storm, men her hjemme avsluttet en elev i videregående skole sitt prosjekt rundt utviklingsteorien. Årsak: Hun mener at teorien er feilaktig og basert på vantro.

Oversatt fra arabisk av Hanna Lind. Her er originalteksten til innlegget. Initiativtaker til «Uten grenser» er ukemagasinet Ny Tid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 Gutt (15) knivstukket på Holmlia i Oslo19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59 Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42 Fortsatt bekymring for flom etter Barry01:24 India stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59 Slagsmål med kniv og hammer i Horten00:43 Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15 Første tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01 Buss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32 Mahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41 Politiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39 Griezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd
Siste nytt
20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35NorgeGutt (15) knivstukket på Holmlia i Oslo19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59NorgeKallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42VerdenFortsatt bekymring for flom etter Barry01:24VerdenIndia stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59NorgeSlagsmål med kniv og hammer i Horten00:43NorgeArkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15VerdenFørste tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01NorgeBuss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32SportMahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41NorgePolitiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39SportGriezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus