EU stort skritt nærmere sin nye traktat

EUs statsledere var torsdag samlet i Brussel for å drøfte blant annet klimapolitikk og arbeidet med Lisboa-traktaten. Foto: REUTERS / Phillippe Wojazer / SCANPIX.
EUs statsledere var torsdag samlet i Brussel for å drøfte blant annet klimapolitikk og arbeidet med Lisboa-traktaten. Foto: REUTERS / Phillippe Wojazer / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEUs toppledere er enige om en fotnote som kommer tsjekkiske bekymringer om Lisboa-traktaten i møte. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Dermed er et viktig hinder ryddet av veien for traktaten - og toppjobbene som følger den.

Tsjekkias statsminister Jan Fischer (t.v.) i samtale med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Reuters / Scanpix.Tsjekkias statsminister Jan Fischer (t.v.) i samtale med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Reuters / Scanpix.

Det svenske EU-formannskapet lyktes torsdag kveld å få med seg de andre EU-landene på formuleringer som skal sikre den tsjekkiske presidenten Václav Klaus' underskrift på ratifiseringen av traktaten, ifølge diplomater.

Enigheten skal ha blitt møtt med applaus rundt bordet.

Klaus har krevd en garanti for at et rettighetscharter i traktaten ikke vil føre til krav fra tyske borgere om å få tilbake eiendommer i Tsjekkia.

Uten en slik garanti har ikke Klaus villet undertegne den tsjekkiske ratifiseringen, til stor irritasjon for resten av EU.

Domstolen neste

Ifølge den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt er vedtaket, som gir Tsjekkia unntak fra charteret på linje med hva Polen og Storbritannia allerede har, i tråd med Klaus’ ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ble sagt for noen dager siden at han var fornøyd med det vi foreslo, det som var viktig i kveld var å få godkjenning av nabolandene, sa Reinfeldt, som understreket at representanter for Klaus fulgte forhandlingene.

Dermed er det bare den tsjekkiske grunnlovsdomstolens behandling av traktaten som står igjen før Klaus kan endelig godkjenne ratifiseringen.

Alle forhåndstips tyder på at domstolen ikke vil finne traktaten i strid med den tsjekkiske grunnloven når den skal gi sin uttalelse neste uke, noe som betyr at Lisboa-traktaten kan tre i kraft fra nyttår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enigheten torsdag kveld krevde vanskelige forhandlinger, men var ikke uventet.

Derfor var diskusjonene allerede i full gang på møtet torsdag om hvem som skal bekle de nye toppjobben som Lisboa-traktaten innføre i EU-systemet, selv om traktaten ennå ikke formelt er godkjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut med Blair?

Tony Blair har lenge vært regnet som favoritt til posten som ny president for Det europeiske råd, som i dag ledes av de roterende EU-formannskapene.

Statsminister Gordon Brown gikk torsdag tungt inn for Blair på vegne av den britiske regjeringen, men mye tyder på at Blair er ute av spillet om jobben.

At Blair er mislikt i mange land for sin rolle i Irak-krigen, og at Storbritannia står utenfor sentrale EU-samarbeid som Euroen og Schengen, taler mot ham.

I tillegg har de øvrige europeiske sosialistlederne har gjort klart at de heller ønsker seg en sosialist til den andre tunge jobben traktaten oppretter, nemlig EUs nye «utenriksminister».

Dermed vil EU-presidenten trolig bli bekledd av en sentrum-høyre-kandidat. Et hett navn på toppmøtet torsdag var den sittende nederlandske statsministeren Jan Peter Balkenende, som regnes som en spiselig, om enn noe kjedelig, kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig tok flere, blant dem EU-parlamentets president Jerzy Buzek til orde for at en kvinne burde bekle stillingen.

- Vi bør ta et skritt videre og få en kvinnelig EU-president. Det lar seg gjøre, var Buzeks budskap til den stor sett mannlige gjengen av toppledere.

Britisk utenriksminister?

Isteden kan den britiske utenriksministeren David Miliband seile opp som sosialistenes kandidat til sjef for den nye og kraftige forsterkede utenriksavdelingen til EU.

Miliband selv har sagt han ikke er tilgjengelig, men samtidig har han brukt de siste dagene til å snakke varmt om EUs utenrikspolitiske ambisjoner.

Et annet navn som ble kastet inn til denne posten torsdag, var den rumenske parlamentarikeren Adrian Severin.

Tidligere har den svenske utenriksministeren Carl Bildt og den finske EU-kommissæren Olli Rehn blitt nevnt i diskusjonen.