Fordømmer anti-homolov

<pHvis Ugandas nye anti-homoseksualitetlov blir vedtatt vil det markere et betydelig tilbakeskritt for menneskerettighetene, sier den amerikanske ambassaden i Kampala.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis Ugandas nylig foreslåtte Anti-Homoseksualitetslov blir vedtatt vil det være et alvorlig tilbakeslag i fremmelsen av menneskerettigheter, sier den amerikanske ambassaden i Kampala til AFP torsdag.

- Hvis den blir vedtatt vil en lov som ytterligere kriminaliserer homofili utgjøre et betydelig skritt bakover for beskyttelsen av menneskerettigheter i Uganda, skriver ambassadens pressetalskvinne Joann Lockard i en e-post.

- Vi oppfordrer stater til å ta alle nødvendige skritt for å sikre at seksuell orientering eller kjønnsidentitet ikke på noen måte blir grunnlag for straffer, særlig henrettelser, arrestasjoner eller fengsling.

Da han snakket med journalister torsdag sa Ugandas etikkminister James Nsaba Buturo at landet ikke har noen intensjon om å lytte til rådene fra utlendinger i spørsmålet om homofili.

- De har kommet til meg i store antall og vi diskuterer spørsmålet diplomatisk, men vi ber dem også om å passe sine egne saker. De har ikke noe som helst mandat til å komme og si: dine verdier er feil, mine er riktige, sa han.

Buturo protesterte mot forestillingen om at den foreslåtte loven, som blant annet vil kriminalisere det å diskutere homoseksualitet offentlig og kan bidra til straff for individer som med vitende leier ut eiendom til en homoseksuell, utgjør et menneskerettighetsbrudd.

- Vi begynner virkelig å bli lei av denne frasen menneskerettigheter. Den blir misbrukt. Alt går, og hvis du blir utfordret? ’Å, det er min rett’, sa ministeren.

- Analsex? Menneskerettigheter. Tyveri? Menneskerettigheter. All slags tull? Menneskerettigheter, fortsatte en opprørt Buturo.

På spørsmål om donorland og forkjempere for seksuelle rettigheter som har uttrykt motstand mot loven var Buturo igjen stridig.

- Vi har fortalt disse kildene at vi ikke vil inngå kompromiss om vår integritet. Og de er forskrekket. De kan ikke tro at Uganda sier at på visse spørsmål vil vi ikke selge vår sjel, sa han.

Homoseksualitet, eller «kjødelig omgang mot naturens orden» som det beskrives i det eksisterende lovverket, er allerede ulovlig i Uganda og kan straffes med livstid i fengsel.

Personvernpolicy