Meny

Saddam Hussein planla å rømme

Saddam Hussein planla å rømme

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den avsatte irakiske presidenten planla å rømme fra amerikansk fangenskap i 2006 med hjelp fra lojalister, inkludert tidligere livvakter, ifølge en bok skrevet av en av hans advokater.

«Saddams plan om å rømme fra fengselet skulle ha blitt gjennomført sommeren 2006, med hjelp fra irakisk motstandsbevegelse og en spesiell gruppe livvakter», skriver Khalil al-Dulaimi i boken «Saddam Hussein ut av amerikansk fengsel: Hva som hendte».

«Ifølge planen fikk de irakiske krigerne ordre om å angripe Bagdads Grønne sone og hovedkvarteret til de amerikanske marinesoldatene ved hovedstadens flyplass, før de skulle aksjonere mot fengselet til Saddam» nær flyplassen, ifølge en kopi av den 480 sider lange boken AFP har fått denne uken.

«Han planla å flykte til Anbar-provinsen vest i Irak for å lage en rask plan om å forene irakiske motstandsgrupper og gjennomføre en offensiv mot Bagdad», skriver Amman-baserte Dulaimi, selv en iraker, i boken.

Dulaimi skriver at planen ble droppet «etter en skyteepisode utenfor (Saddams) fengselssenter, som førte til en forsterkning av bygningen og en styrking av sikkerhetstiltakene».

Seks måneder senere var Saddam død. Han ble hengt i desember etter å ha blitt funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten for drapet på 148 sivile sjiamuslimer etter et attentatforsøk mot ham i 1982.

Saddam ble tatt til fange av amerikanske styrker i desember 2003, åtte måneder etter Bagdads fall, i et hull på en gård nær hans hjemby Tikrit.

Nektet saks

I boken, som foreløpig kun er tilgjengelig på arabisk og ble publisert i år i Khartoum, siteres Saddam på at han skal ha sagt til medfanger at «dersom Irak frigjøres vil jeg få landet til å blomstre på sju år uten hjelp fra noen».

«Jeg vil gjøre Irak bedre enn en sveitsisk klokke», sa han.

Han snakket om sine amerikanske fangevoktere «som alltid ba meg om å gi dem autografen min».

«Jeg sa til dem at etter frigjøringen av Irak, vil jeg invitere dere til å komme og besøke mitt land. De ble glade for dette og lovet å akseptere min invitasjon», sa han.

«Men de amerikanske soldatene nektet å gi meg saks for å trimme skjegg og mustasje fordi de var redde jeg ville begå selvmord».

Dulaimi sier Saddam tok personlig hygiene på alvor og vasket sine egne klær i fengsel, og at han «nektet å la noen andre ta klesvasken».

«Avslører hemmeligheter»

Teksten bakpå boken sier at den avslører «hemmeligheter» Saddam fortalte Dulaimi om Bagdads fall, hans arrestasjon og fengsling, og at den inkluderer «500 brev, dikt og andre tekster håndskrevet av den tidligere presidenten».

Dulaimi sier han møtte Saddam to dager før henrettelsen og siterer ham på at «jeg håper det irakiske folket ikke vil glemme meg».

Han sier han ikke gjorde opptak av samtalene med Saddam, «men jeg passet på å skrive ned alt han sa».

Dulaimi ledet Saddams forsvarere før han ble utnevnt av den avsatte presidentens familie som eneste forsvarer i 2005.

Advokaten har blitt sitert på at han mottok mange drapstrusler fordi han forsvarte Saddam, mens noen rapporter går ut på at han har tilbrakt tid i skjul siden han møtte den henrettede lederen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus