Kongo: Frykten rår blant de sivile

Denne unge gutten er et av utallige offer for Lord's Resistance Army (LRA) og  Joseph Kony. LRA kommer inn i landsbyen dreper mennene, voldtar kvinnene og lemlester barna. Utallige barn er tvunget ut i et liv i terror som barnesoldater av LRA. Foto: Scanpix
Denne unge gutten er et av utallige offer for Lord's Resistance Army (LRA) og  Joseph Kony. LRA kommer inn i landsbyen dreper mennene, voldtar kvinnene og lemlester barna. Utallige barn er tvunget ut i et liv i terror som barnesoldater av LRA. Foto: Scanpix 
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn kvart million mennesker er på flukt fra geriljaens herjinger, mat og medisiner mangler, og barn tvinges til å bli sexslaver og soldater. Frykt er fellesnevneren for folket nordøst i Kongo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Herrens motstandshær (LRA)

* Herrens motstandshær LRA ledes av Joseph Kony, som innledet et opprør i Nord-Uganda i 1987. Tusenvis av ugandere ble drept og to millioner tvunget på flukt som følge av kampene.

* Opprørsgruppen er beryktet for angrep på sivile. LRA er særlig kjent for å bortføre barn for å bruke dem som soldater og sexslaver.

* Opprørskampen har også destabilisert deler av Sør-Sudan og den østlige delen av Kongo.

* Kony skjuler seg nå i Kongo, der nærmere 2.000 mennesker er drept og like mange kidnappet av LRA-opprørere i hevnangrep siden desember i fjor, da en flernasjonal militæroperasjon ble innledet mot gruppen.

* Det ble inngått en våpenhvile i 2006. Men fredsforhandlinger i Sør-Sudan kollapset i april 2008 da Kony ikke møtte opp for å signere avtalen.

* Kony krever at Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) trekker tilbake arrestordren på ham. ICC har ettersøkt Kony for krigsforbrytelser.

(Kilder: NTB, Reuters, UNHCR) (©NTB)

Lederen av Lord's Resistance Army (LRA), Joseph Kony.Lederen av Lord's Resistance Army (LRA), Joseph Kony.

Mer enn 250.000 mennesker er tvunget på flukt fra Uele-regionen i det nordøstre Kongo de siste 14 månedene, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Den humanitære situasjonen er prekær, og sivilbefolkningen blir til stadighet angrepet av opprørsgrupper. 2.000 personer er blitt drept og like mange bortført, forteller Kenneth LaVelle i MSFs sveitsiske avdeling til nyhetsbyrået DPA.

LaVelle kom nylig tilbake fra et fire måneder langt opphold i regionen, og forteller at store deler av sivilbefolkningen er utenfor MSFs rekkevidde.

Om lag 1,5 millioner mennesker er bosatt i Uele-regionen, som grenser til Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Uganda. En mindre fredsbevarende styrke fra FN opererer i området, men denne er ikke i stand til å beskytte lokalbefolkningen, sier hjelpeorganisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Visste om følgene

Opprørsgruppen som får skylden for herjingene er Herrens motstandshær (LRA). I tillegg til den kongolesiske hæren kjemper også ugandiske og sudanske styrker mot LRA, noe som har resultert i massakrer og store lidelser for sivilbefolkningen.

MSF mener de involverte landenes strategi er korttenkt, og at de burde forutsett hva som kom til å skje før de gikk til åpen krig mot LRA i fjor.

– De visste om konsekvensene før de startet offensiven. Det vi nå ser nordøst i Kongo er følgene av militære aksjoner, sier Kenneth LaVelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LRAs angrep på landsbyene i området inkluderer som regel også bortføring av barn. Unge gutter blir gjerne gjort til barnesoldater, mens jenter må tjene som «midlertidige koner» eller rett og slett sexslaver for LRA-soldatene.

– Lokalbefolkningen blir utsatt for vold, seksuelle overgrep, drept og kidnappet. Taktikken er å spre frykt i folket. Vi får høre historier om barn som blir tvunget til å drepe foreldrene sine, og folk som blir brent levende i sine hjem, fortalte Luis Encinas, MSF-koordinator for Sentral-Afrika, tidligere denne måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldtekt og drap

En jente på rundt 15 år som klarte å rømme fra fangenskap hos LRA, forteller om en tilværelse preget av vold og voldtekt.

– Om nettene måtte jeg ligge med en mann, alltid den samme. Om dagen ble jeg slått av de andre soldatene. Om jeg begynte å gråte, ble jeg banket opp, sa jenta i et intervju med MSF.

I et annet intervju forteller en gutt at han ble slått med en machete hver gang han åpnet munnen. Etter at LRA-soldater hadde drept en bonde, ble gutten bedt om å kutte den drepte opp i småbiter.

– De sa de ville drepe meg også om jeg ikke gjorde det. Det skjedde bare én gang, men jeg gjenopplever det ofte i drømmene mine, sier gutten.

Den usikre situasjonen har dempet den humanitære innsatsen i området, og flere vaksinasjonsprogrammer er satt på vent. MSF anslår av den grunn at flere tusen vil dø de neste to årene av sykdommer det i utgangspunktet er mulig å kurere.

Innbyggerne i Uele-regionen har tradisjonelt levd av jordbruk, men nå ligger jorda brakk. Folk tør ikke så åkrene sine, eller de er blitt drevet på flukt. (©NTB)